Anasayfa » FETÖ ve Sivil Toplum Kuruluşları
Özel Dosyalar

FETÖ ve Sivil Toplum Kuruluşları

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının raporuna göre, sivil toplum kuruluşlarında girift bir suç organizasyonu ve örgüt gücü bulunan Fetullahçı Terör Örgütü Türkiye’nin 71 ilinde toplam 3 bin 257 dernek ve vakıf ile faaliyet yürütüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının raporuna göre, sivil toplum kuruluşlarında girift bir suç organizasyonu ve örgüt gücü bulunan Fetullahçı Terör Örgütü Türkiye’nin 71 ilinde toplam 3 bin 257 dernek ve vakıf ile faaliyet yürütüyor.

Örgüt Bu Dernekler Üzerinden Gelir Elde Ediyor

Dernek ve vakıflar aracılığıyla örgütün gelir elde ettiği kalemler şu şekilde:

  • TUSKON ve alt temsilcilikleri üzerinden toplanan aidatlar
  • Kimse Yok Mu ve diğer dernekler aracılığıyla yardım adı altında toplanan paralar
  • İl ve ilçelerin ticaret odalarının yönetimleri ele geçirilerek elde edilen gelirler
  • Kurban bayramı öncesi ‘kurban bağışı’ adı altında toplanan paralar
  • İl ve ilçelerde, TUSKON mensubu işadamlarının katıldığı toplantılardan burs adı altında toplanan paralar

FETÖ, kamu arazi tahsislerinin örgütle ilişkili vakıf ya da derneklere bedelsiz devredilmesi, belediyelerce yapılan imar değişikliklerinin örgütle ilişkili vakıf veya dernekler lehine yapılması, kamu hibe, destekleme ve teşviklerinin takibinin sağlanması konusunda yasa dışı çalışmalar yürütüyor.

2016-07-26 09_37_39-1410171472289 - Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi

Fetullahçı Terör Örgütü’ne yönelik ana soruşturmadaki şüphelilerin listesi ortaya çıktı. 51’inin yurtdışına kaçtığı saptanan 73 örgüt yöneticisi arasında, Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Cingöz, TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Muhammet Günay, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil gibi sivil toplum kuruluşu temsilcileri de var.

Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği

2004 yılında İstanbul merkezli kuruldu.

Yardım adı altında örgüte para toplanması hususunda kullanıldı.

Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’yle, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ ile ilişkili olduğu için kapatıldı.

Kimse Yok Mu Derneği

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)

FETÖ’nün Türkiye ve yurtdışındaki işadamları örgütlerinin üst çatı organizasyonudur.

Konfederasyonun başkanı Rızanur Meral hakkında 26 Haziran 2016 tarihinde arama kararı çıkartıldı.

FETÖ’cü TUSKON Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’yle kapatıldı.

735920

Gazeteci ve Yazarlar Vakfı

1994 yılında kuruldu.

GYV’nin yürüttüğü projeler:
-Abant Platformu
-Diyalog Avrasya Platformu
-Kültürlerarası Diyalog Platformu
-Kadın Platformu
-Medialog Platform ve Araştırma Merkezi

Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’yle, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) ilişkili olduğu için kapatılan Gazeteci ve Yazarlar Vakfı kapatıldı.

2016-07-25 09_56_47-gyv.jpg (569×325)

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder)

2003 yılında kurulan dernek, Türkçe Olimpiyatlarını organize etti.

21 temmuz 2016’da yayınlanan OHAL kararnamesi ile kapatıldı.

turkce

Kimse Yok Mu Derneği’nin Kurban Skandalı

Bursa’da FETÖ’ye finans kaynağı sağlayan İzgün Gıda ve Yemek Sanayi Şirketi’ne yapılan baskın sonrası el konulan evrakları inceleyen polis, kurban bağışlarının, kamu kurumlarına ya da şarküterilerde satılarak paraya çevrildiğini tespit etti. 10 yıldır hiç denetlenmeyen 2 milyon TL vergi borcu olan firmanın, Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla toplanan kurbanlıkları, bayramdan önce çeşitli illerdeki mezbahalarda kestirdiği ve çok düşük fiyatlara satıldığı belirlendi.

1433142524921

Kimse Yok Mu ile Çarptılar

İçişleri Bakanlığı’nın denetim raporu, FETÖ’ye bağlı Kimse Yok Mu’nun usulsüz işlemlerini gün yüzüne çıkardı. İçişleri Bakanlığı Dernekler Başkanlığı’nın hazırladığı denetim raporunda Kimse Yok Mu derneğinin yardım paralarını banka kaydına sokmadığı, yardımların resmi makamlardan kaçırılarak yurt dışına çıkarıldığı vurgulandı. “Milyonlarca TL’lik yardım parasının izi kaybedildi” denilen raporda bir vatandaşa yardım için kampanya yapıldığı, 30 bin TL toplandığı, ancak vatandaşa bu paranın verilmediğine dikkat çekildi. Somali’ye yaptığı yardımlarla övünen Kimse Yok Mu derneğinin 2011 yılında Somali’ye sadece 4 bin ton yardım yaptığı ancak bunu “6700 ton yardım yaptık” diye açıkladığı anlaşıldı.

FETÖ Elebaşı Gülen’in Kaldığı Binayı Kutsal Sayıp Ziyarete Açmışlar

İzmir’de FETÖ’ye bağlı Fidan Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin 9 şubesine ait binalara bu sabah operasyon düzenlendi. Derneğin FETÖ’nün elebaşı Gülen’in İzmir’de kaldığı dönemde kullandığı bir binayı ‘kutsal’ ilan ederek, vatandaşları turist gibi gezdirip para topladıkları ortaya çıktı.

1452167750546

FETÖ Taklit Dernekle Para Sızdırdı

İzmir’de binlerce hafız yetiştiren Kestane Pazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği ve Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı FETÖ’nün adlarını kullanarak bağış topladığı iddiasıyla şikayetçi oldu. İzmir’de faaliyet gösteren Kestane Pazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği, Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı ve Fidan Eğitim Kurumları Derneği geçtiğimiz günlerde savcılığa başvurarak 1945 yılından bu yana Ege Bölgesi’nde hizmet verdiklerini, binlerce hafız ve eğitimci yetiştirdiklerini, kurum kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na, yurtlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na ve vakıflarının ise İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verdiklerini belirttiler. Kestane Pazarı ile ilgili FETÖ yapılanmasına bağlıymış gibi bir takım yanlış bilgilerin kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü anlatan kurum yöneticileri, hiçbir oluşumla bağlarının olmadığını, devletin ilgili birimlerine bağlı olarak hizmetlerini sürdürdüklerini anlattılar.

Eğitim Dernekleri FETÖ’nün Kasası

Yapılan fiziki ve teknik takip sonucu FETÖ/ PDY terör örgütüne bağlı olarak faaliyet gösteren Gülderen Eğitim Gönüllüleri Derneği, Ufuk Eğitim Gönüllüleri Derneği, Çalışanlar Derneği, Sağlıkçılar Derneği ve Sumbas Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin 2010 yılından bugüne kadar her türlü kamu kaynaklarını kullanarak SODES projeleri kapsamında aldıkları karşılıksız kaynakları usulsüz olarak kullandıkları tespit edildi. Bu derneklerde SODES projeleri kapsamında açılan okuma salonlarında eğitim gören öğrencilere devamlı terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in kitaplarının okutulduğu, videolarının izlettirildiği, Zaman gazetesi aboneliğinin yaptırıldığı, abone olmayanlara, ücretsiz dağıtılması gereken kitapların para karşılığında satıldığı, kurban derisi toplattırıldığı, bunların satılarak örgüte gelir temin edildiği, zengin iş adamlarının eşlerini okuma salonlarına götürerek faaliyetlerin kendi imkanları ile yapıldığı hissini yaratıp, bu kişilerden para alındığı ortaya çıktı. Okuma salonlarında çalışanlara Bank Asya’dan hesap açtırıldığı, maaşların bu hesaba yatırıldığı, çalışanların maaşlarını çeken okuma salonu yetkililerinin bu paralarda 300-400 TL kesinti yaparak örgüte gelir temin elde ettiği belirlendi.

1460480012794
Osmaniye’de yapılan FETÖ operasyonunda gözaltına alınanlar

FETÖ’den SODES Projesi Vurgunu

SODES projesiyle Devlet kaynaklarını hortumlayan FETÖ, Altın Çocuk Derneği’yle yapmadığı işler için 1.2 trilyonluk vurgun yapmaya kalkıştı. Adana’da, gözaltına alınan 11 zanlı dernek faaliyetleri kapsamında öğrencilere sosyal etkinlik düzenlemiş gibi gösterip Sosyal Destek Programları’ndan (SODES) yaklaşık 200 bin lira tahsil etti. Gözaltına alınan Altın Çocuk Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Adana Şubesi Başkanı Arif Sarı’nın da aralarında bulunduğu 11 zanlının emniyetteki işlemleri devam ederken Altın Çocuk Derneği üzerinden kamu kaynaklarının hortumlandığı ortaya çıktı. SODES hortumu dışında FETÖ’nün ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi’nden de 1.2 trilyonluk altın vuruş yapma girişiminde bulunduğu belirlendi. Yapmadığı işin parasını almak için Büyükşehir Belediyesini icraya veren Altın Çocuk Derneği, faiziyle birlikte 1.2 trilyonluk icra girişiminde bulundu. Belediyenin sunduğu belgelerle, trilyonluk vurgun mahkemeden döndü.

171220150254583067271_2
Adana’da yapılan FETÖ operasyonunda gözaltına alınanlar

Bahçelievler Camii’nde FETÖ Tezgahı

Fethullahçı Terör Örgütü’nün yüksek geliri olan Bahçelievler Camisi’nin dernek yönetimini ele geçirme hikayesi şöyle: Bahçelievler Cami Derneği yöneticileri, yıllarca cami cemaatinden topladıkları bağışları biriktirip gayrimenkule dönüştürdü. Cami derneği yıllar içinde Ankara’nın en işlek caddesi olarak bilinen 7. Cadde üzerinde 2 dükkan ve 3 daireye sahip oldu. Bugün 5 milyon TL değere ulaşan gayrimenkullerden elde edilen kira geliri, yıllık 780 bin TL’yi buluyor. Dernek bu gelirle fakir ailelerin çocuklarına burs dağıtıyor. Bu ciddi gelir, 3 yıl önce Çankaya İlçesi’nde bulunan ve FETÖ’nün kontrolünde olduğu bilinen Emek Cami Derneği yöneticilerinin dikkatini çekti. Bu gelirin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen FETÖ, Bahçelievler Cami Derneği’nin yönetimine girmenin planlarını yapmaya başladı. 2012’deki genel kurulda kendilerine yakın isimlerin oylarını alan FETÖ, böylelikle cami derneğinin yönetimine girdi. Daha önce 70 olan Bahçelievler Cami Derneği’nin üye sayısı, FETÖ mensubu 40 kişinin de üye yapılması ile birlikte 110 kişiye ulaştı. 2012’de 7 kişilik yönetim kuruluna, kendilerine yakın 2 kişi sokabilen FETÖ, 2015’te yapılan genel kurulda da 5 kişi sokmayı başardı. Camiye ait gayrimenkuller özerinde söz hakkı elde eden örgütün elemanlarının ilk icraatı, gayrimenkullerin satışı yönünde karar almak oldu.

FETÖ, Bahçelievler Camisi’nin bütün gayrımenkullerini satma yetkisi elde edince, malları ele geçirmek için de planlar yapmaya başladı. Müşteriler de hazırdı. Plana göre, 5 milyon TL’lik gayrimenkuller, yine FETÖ’ye yakın kişilere, değerinin çok altında fiyatlarla satılacaktı. Örgüt böylece, ciddi bir rant elde etmeyi planlıyordu. FETÖ’nün rant tezgahını fark eden cami cemaati, satışa karşı direnişe geçti. Cami cemaatini “Gayrimenkulleri satıp bu parayla yurt yaptıracağız” diye ikna etmeye çalışan FETÖ’nün foyası, dünkü Sabah ANKARA’nın manşetiyle gözler önüne serildi. FETÖ’den çekindiği için adını açıklamak istemeyen cami derneğinin bir üyesi, “Biz mülklerin satılmasını istemiyoruz. Bu parayla öğrencilere burs veriyoruz. Bizi, ‘Gayrımenkulleri satıp parasıyla yurt yapacağız’ diyerek kandırmaya çalışıyorlar. Ama onların asıl niyeti, mülkleri kendilerine yakın kişilere, düşük fiyatla satıp peşkeş çekmek” dedi.

1426961643689

Molotof Tezgâhından Milyonluk Vurgun Çıktı

Ağrı’daki Paralel Yapı’ya bağlı dershanenin, hayali projeler için devletten 1 Milyon TL aldığı, paranın hesabı sorulmasın diye de “molotoflu saldırıda yandı” yalanını uydurduğu ortaya çıktı. Vurgun, ihbar sonrası polisin baskınıyla anlaşıldı.

Ağrı Patnos’taki FEM Dershanesi, FETÖ’ye bağlı Patnos Eğitim Sever Öğretmenler Derneği (PESÖDER) aracılığıyla Kalkınma Bakanlığı’nca desteklenen ve işsizler ve yoksullar için oluşturulan Sosyal Destek Programı (SODES) üzerinden, 3 yılda 1 Milyon liranın üzerinde para aldı. Ancak 1 milyon TL karşılığında yapılacağı söylenen 3 proje hiç hayata geçmedi. Aldığı desteği farklı yerlere harcayan dershane vurgunu örtmek için 16 Şubat 2014’te, PKK’nın gençlik yapılanması tarafından yapılan molotoflu saldırıyı kullanıp, polis ve valiliğe tüm evraklarımız yandı bildirimi yaptı. Ancak bu yalan 1 Haziran’da Emniyet’e yapılan ihbarla ortaya çıktı.

060720150750113344514_2

SODES’le Devleti Soyan FETÖ’cüler

Usulsüz projelerle Sosyal Destek Programı (SODES) üzerinden devleti yüzbinlerce lira hortumlayan Paralel Yapı elemanları tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Erzincan merkezli Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonunda gözaltına alınan 8 kişiden aralarında İliç Milli Eğitim Müdürü Y.Y.’nin da bulunduğu 4 kişi tutuklandı. 2012-2013 eğitim yılında Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından desteklenen 118 bin TL bedelli ‘Benim de Bir Şansım Olsun’ projesinden elde edilen geliri, usulsüz harcadıkları, FETÖ/PDY örgütüne aktardıkları iddia edilen şüphelilerden Y.Y. ile S.G, Ö.F.D. ve S.İ tutuklandı. Diğer 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öte yandan Balıkesir’de, FETÖ’ye yönelik operasyon kapsamında, gözaltına alınan 8 kişiden 2’si tutuklandı. Çanakkale’de de, Paralel’e yönelik operasyonda gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı. Ayrıca Sakarya’da FETÖ’ye yönelik operasyonda, bazı iş yerleri arandı.

220120160019408319217_2
Erzincan’da düzenlenen FETÖ operasyonunda gözaltına alınanlar

Kaynaklar:

Anadolu Ajansı – Kimse Yok Mu Derneğine mühür vuruldu
Sabah – Tuskon tarih oldu
Haberturk – Kapatılan dernek ve vakıflar 
Sabah – Örgüt Bu Dernekler Üzerinden Gelir Elde Ediyor
Haber7 – Kimse Yok Mu Derneği’nin Kurban Skandalı
Akşam – Kimse Yok Mu ile Çarptılar
Sabah – Gülen’in Kaldığı Binayı Kutsal Sayıp Ziyarete Açmışlar
Sabah – Eğitim dernekleri FETÖ’nün kasası
Akşam – Molotof Tezgâhından Milyonluk Vurgun Çıktı
Star – SODES’le devleti soyan FETÖ’cüler
Sabah – Bahçelievler Camii’nde FETÖ Tezgahı

Kategoriler