İstanbul’da 31 Mart seçimlerinde 37 FETÖ şüphelisini sandık başkanı veya üyesi olarak görevlendiren İlçe Seçim Kurullarının söz konusu kişileri neye göre görevlendirdiği sorusu cevap bekliyor.
FETÖ’nün, 31 Mart seçimlerini sabote etmesine yönelik olarak yeni detaylar gün yüzüne çıkıyor. Bu bağlamda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 31 Mart seçimlerinde ilçe seçim kurulları tarafından seçim kanununa aykırı olarak sandıkta görevlendirilen 37 kişi hakkında hazırladığı iddianame kapsamında FETÖ’den dava açıldı.
Sohbet imamı bile var
Hazırlanan iddianamelerde tutuksuz yargılanan sanıklardan 3’ü “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak”, 34’ü ise “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ile suçlandı. Hakkında FETÖ davası açılan sandık görevlilerinden Ahmet Ç. ve Mesut K’nın örgütün haberleşme ağı ByLock’u kullandığı tespit edildi. Ramazan Ş’nin ise FETÖ’nün sohbet imamları arasında yer aldığı saptandı.
Bu isimleri kim verdi?
Birinci derece hâkimlerin başkanlığını yürüttüğü İlçe Seçim Kurullarının FETÖ üyelerini neden sandık başına koyduğu, söz konusu kişileri neye göre görevlendirdiği gibi sorular hâlâ cevap bekliyor.
Listenin dışına çıktılar
Seçim kanununa göre tamamı kamu görevlisi olması gereken sandık başkanı ve üyelerinin belirlenmesi için mülki idare amirleri, tüm ilçelerde sandıkta görev alabilecek memurların listesini seçim kurullarına teslim etmişti. İlçe Seçim Kurulları ise buna rağmen 31 Mart seçimlerinde binlerce kamu görevlisi olmayan kişiyi sandık başına koymuştu.
Müfettişlerin raporu bekleniyor
Öte yandan İlçe Seçim Kurulları skandal atamaları neden gerçekleştirdikleri konusunda YSK’ya açıklama yapamamıştı. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin sonuçlarını doğrudan etkileyen sandık operasyonuna ilişkin Hâkimler ve Savcılar Kurulunun atadığı müfettişler çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlanan rapora göre adli ve idari soruşturmalar açılacak.