Eski ODA TV yöneticisi Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Pehlivan‘ın avukatlığını yapan Kazım Yiğit Akalın hakkındaki FETÖ borsası davasına devam edildi. Haber ve köşe yazılarında sık sık FETÖ borsası konusunu ele alan, hatta bu konuda kitap yazan ODA TV’cilerin avukatı Akalın’ın, FETÖ borsası şebekesi kurduğu ortaya çıkmıştı. Akalın ile beraber Mehmet Asım İplikçioğlu’nun da içinde yer aldığı şebekenin zengin iş adamlarını hedef alarak kazanç elde ettikleri tespit edilmişti. 2 Mart’ta görülen davanın duruşmasında, Akalın ve İplikçioğlu ile beraber 4 polis hakkında mütalaa açıklandı. Sanıklar “rüşvet” suçundan yargılanıyor. Mütalaada, 3 polis ile 2 avukatın 6’şar yıla kadar hapsi, 1 polisin ise beraati istendi.
Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu
4’ü polis 2’si avukat 6 sanık yargılanıyor
İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, sanıkların avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Buna göre, sanık polis memurları Bayram Y., Ertuğrul Osman T. ve Rıza E.’nin müdahil Şahap Çak’ın dosyasının lehine sonuçlanması için aracıları kullanarak “rüşvet” suçunu işledikleri belirtildi. Bu sebeple sanıkların ayrı ayrı 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları talep edildi. Mütalaada, sanık polis İsmail İ.’nin beraat edilmesine karar verilmesi istendi.
Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan‘ın avukatlığını yapan Kazım Yiğit Akalın ve sanık Mehmet Asım İplikçioğlu’nun ise görevlerinin ifasıyla ilgili bir işi yapmak üzere para talep eden polis memurlarının taleplerine aracılık ettikleri belirtildi. Avukatların, FETÖ borsası şebekesi kurdukları ve bir iş adamına;
“Hakkınızda FETÖ soruşturması var. Emniyette tanıdıklar var. 150 bin dolar karşılığında takipsizlik alabilecek şekilde emniyette fezleke hazırlatacağız.” şeklinde teklif yaptığı belirlenmişti.
Mütalaada, bu iki sanığa rüşvete aracılık suçunu işledikleri iddiasıyla, ikişer yıldan altışar yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. Mütalaaya karşı beyanları sorulan sanık avukatlarının ek süre istemini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmanın ertelenmesine karar verdi.
FETÖ borsası davası hakkındaki iddianameden
İddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlandı. İddianamede, Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü ile Şahap Çak ve Gökalp Çak, müşteki olarak yer alıyor.
İddianameye göre, babasının gözaltına alınmak istenmesinin sebebini araştıran Gökalp Çak, şirket avukatlarından İplikçioğlu’nun konuyu takip etmesini istedi. Bu görüşmede, dosyanın Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polisler tarafından babası lehine sonuçlanacak şekilde hızlıca hazırlanması için 150 bin dolar istendiğini öğrendiği belirtildi. Çak’ın, bu durumdan rahatsız olması üzerine şikayette bulunması üzerine soruşturmaya başlandı. Sanık İplikçioğlu’nun hakkında soruşturma izni alındıktan sonra ifadesine başvurulduğu, ifadesinde avukat sanık Kazım Yiğit Akalın‘ın ismini verdiği ifade edildi.
Soruşturma kapsamında el konulan dijital materyaller üzerinde yapılan incelemeler sonucu, bazılarının birbirleriyle irtibatlı olduğu tespit edildi. Sanıkların ifadelerinde rüşvet iddialarını reddettikleri belirtildi. İddianamede, sanıklar Bayram Y., İsmail İ, Rıza E. ve Ertuğrul Osman T.’nin “rüşvet”, sanık avukat Kazım Yiğit Akalın ile avukat Asım İplikçioğlu’nun da “rüşvete aracılık” suçunu işledikleri iddiasıyla ikişer yıldan altışar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Zengin FETÖ’cülerin avukatı
FETÖ borsası kurmaktan hakkında dava açılan Kazım Yiğit Akalın, FETÖ’nün kritik isimlerinin de avukatlığını yapmıştı. O isimler şu şekilde:
- FETÖ’den yargılanan Akfa Holding sahipleri Fatih Aktaş ve Ferhat Aktaş,
- FETÖ’den yargılanan tekstilci işadamları Bünyamin Gülçek ve Adil Gülçek,
- TUSKON davası sanıklarından Ömer Faruk Kavurmacı ile Aydınlı Grup patronu Mustafa Şevki Kavurmacı