Anasayfa » Bank Asya’nın müsaderesine karar verildi
FETÖ'de Bugün

Bank Asya’nın müsaderesine karar verildi

bank-asyanin-kuruculari-kimlerdir
Bank Asya

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) en önemli finans kaynaklarından Bank Asya hakkındaki davada yeni gelişmeler yaşandı. İflas nedeniyle tasfiye halinde bulunan Bank Asya’nın müsaderesi isteniyordu. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde konuyla ilişkili görülen davada karar çıktı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, müdahil Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları ile müsaderesi talep edilen müflis (iflas etmiş) Asya Katılım Bankası AŞ avukatları salonda hazır bulundu. Mahkeme heyeti, taraf avukatlarının dilekçelerini sunduğunu ifade ederek kararını açıkladı. Mahkeme, Bank Asya’nın TMSF’ye (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) devredilen tüm mal varlığı ile bu mal varlığı üzerinden bankacılık faaliyeti kapsamında elde edilen tüm gelirlerinin müsaderesine karar verdi. Kararda, şart olarak ise 3. şahıs alacaklarının korunması koşuldu. Bunun yanı sıra tasfiye işlemlerinin tamamlanmasıyla beraber artacak bakiye de müsadere edilecek.

Milyarlarca dolar para akladılar

Dava dosyasında yer alan bilgilerde, müsadere kararı verilen Bank Asya’nın örgütün finansal yapılanması içerisinde oynadığı kilit rol ortaya koyulmuştu. Dosyadaki bilgilerde, FETÖ’nün kara para aklarken Bank Asya’yı üs olarak kullandığı kaydedildi. Bank Asya’nın, 2011-2013 yılları arasındaki swift kayıtları incelendi. Bu kayıtlara göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 3 farklı bankanın Bahreyn ve Malta şubelerindeki yine örgüte ait olan Koza Altın A.Ş.’ye ait hesaplar ile şirketin Türkiye’de bulunan hesapları arasında milyarca dolar para trafiği gerçekleştirildiği kaydedildi.

Bank Asya’nın hissedarlarına ceza

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 4 Şubat 2015 tarihinde yönetimi devralınan Bank Asya’nın tamamen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesi kararlaştırıldı. 2017 yılında da Bankacılık Kanunu’nun 106. maddesi ile İcra ve İflas Kanunu hükümleri kapsamında Bank Asya’nın iflas tasfiyesine başlandı. Yapılan incelemelerde, örgütün çektiği krediler yoluyla bankanın içini boşalttığı da ortaya çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirerek yönetimi ele geçirmeye çalışan FETÖ’nün para kaynaklarından Bank Asya’nın hissedarları yargılanmıştı. Bu kapsamda, 49 sanığa 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında hapis cezası verilmişti. Karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onanmıştı.

Ali Babacan Bank Asya’yı savunmuştu

Sık sık KHK’lılarla ilgili destek açıklamaları yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, müsadere kararı verilen Bank Asya‘yı kurtarmak için devreye girmişti. Babacan, “Ziraat Bankası, Bank Asya’yı satın alabilir.” açıklaması yapmıştı. Babacan’ın bu açıklaması sonrası Bank Asya’nın hisseleri yüzde 8.26 artış göstermiş ve FETÖ, bu sayede 3 saatte 100 milyon dolar para kazanmıştı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen de, Bank Asya’yı Uhud Savaşı’ndaki Okçular Tepesi’ne benzeterek; “Okçular tepesidir, terk etmeyin.” şeklinde çağrı yapmıştı.

KAYNAK: SABAH

Etiketler

Kategoriler