Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) gerçekleştirdiği hain 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 6 sene geçti. 251 vatandaşımızın öldüğü, 2 bin 734 kişinin gazi olduğu darbe girişimine ilişkin Türkiye genelinde toplam 284 dava açıldı. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından ise 100 binin üzerinde soruşturma yürütüldü. Soruşturmaların tamamlanmasının ardından darbecilerin hâkim karşısına çıkartılması için ülke genelinde 289 dava açıldı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, açılan 289 davanın tamamı karara bağlandı. Yaklaşık 6 yıl süren yargılama süreçlerinin sona ermesiyle, 4 bin 891 sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Bu sanıklardan 3 bini müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında 24 eski general ve 526 subayın yer aldığı 1366 sanık müebbet hapis cezası aldı. 85 eski general, 1116 eski subayın aralarında yer aldığı 1634 sanık hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verildi.
Darbe girişimi davalarının tümü tamamlandı
FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin açılan davalarda ilk karar Erzurum’da açıklandı. Örgütün sözde “Erzurum sıkıyönetim komutanı” kurmay albay Murat Koçak ile kurmay binbaşı Murat Yılmaz yargılandı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların 5 Ocak 2017 tarihinde “Anayasayı ihlal” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Son karara bağlanan dava ise, Çanakkale 5. Alay Komutanlığı üzerine oldu. Böylelikle ülke genelindeki tüm darbe girişimi davalarında yargılamalar tamamlanmış oldu. Türkiye genelinde açılan davalarda mahkemeler, 1891 sanık hakkında çeşitli sürelerde değişen hapis cezaları verdi. Tamamlanan davalarda beraatına karar verilen 2 bin 870 kişi bulunuyor.
Darbecilere ağırlaştırılmış müebbet
15 Temmuz 2016’da, darbeci askerler TRT’nin İstanbul Ulus’taki yerleşkesini ve Digiturk binasını işgal etmişti. TRT ve Digiturk’un işgal edilmesiyle ilgili davanın açıklanan kararında; aralarında 24 eski general ve 526 subayın yer aldığı 1366 sanık müebbet hapis cezası aldı. 85 eski general, 1116 eski subayın aralarında yer aldığı 1634 sanık hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verildi.
Darbe girişiminin ana üssü olarak kullanılan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada 475 sanık yargılanıyordu. Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin ise 224 sanık yargılandı. Bu sanıklar arasında darbenin askeri kanadındaki planlayıcı ve icracılardan oluşan sözde “yurtta sulh konseyi” üyeleri de bulunuyor. Genelkurmay “çatı” davası ve Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada yargılanan darbeciler, ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezaları aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimi davasında sanık olarak yer alan FETÖ’nün suikast timi de ağır cezalara çarptırıldı.
İlk derece mahkemelerince karara bağlanan bazı davaların istinaf ve Yargıtay süreçlerinin tamamlandığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra, çok sayıda davanın ise istinaf ve temyiz incelemelerinin sürdürüldüğü kaydedildi.