Selam Tevhid kumpası davasında onama kararı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) Selam Tevhid kumpasına ilişkin davada yeni gelişmeler yaşandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 76 sanıkla ilgili verilen cezaları onadı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Aralık 2020’de görülen davanın dosyasında 427’si müşteki, 76 sanık yer almıştı. Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında karar açıklanmıştı. Bu karar neticesinde, 29 sanık “Hükûmeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca sanıklara 40 yıl 32 ay hapis cezası verilmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, sanıklara verilen ceza kararlarını yerinde görerek onama kararı verdi.
Ali Fuat Yılmazer
29 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası hukuka uygun bulundu
FETÖ‘nün Selam Tevhid kumpası davasının dosyası incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne iletildi. Ceza Dairesi, dosyada yerel mahkemenin hükmünde usul ve esasa yönelik hukuka aykırılık olmadığını belirtti. Deliller ve işlemlerde eksiklik bulunmadığına, değerlendirmenin yerinde olduğuna karar veren daire, onama kararı verdi. Dosyada, 29 sanığa “Türkiye Cumhuriyetini yıkmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer sanıklara “gizli kalması gereken bilgileri temin etmek”, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “resmi belgede sahtecilik” gibi suçlarından değişik oranlarda hapis cezaları verilmişti. Daire, ayrıca 21 sanığın da tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. İstinaf başvuruları esastan reddedildi. Dairenin kararıyla, yerel mahkemenin verdiği ceza, temyiz yolu açık olmak üzere onandı.
Yurt Atayün
Selam Tevhid kumpası nedir?
Selam Tevhid soruşturması; bürokrat, asker, istihbaratçı ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin örgütlü bir şekilde İran adına casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla başlatıldı. Dosyada 238 kişi olarak görünen sözde örgüt, zincir dinlemelerle 7000 kişiye kadar uzandı. İran’la bağlantılı olduğu iddia edilen kişileri dinlemeye alan FETÖ’cü polisler, hukuk dışı yöntemlerle dinlemeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hakan Fidan’a kadar uzattı. Cumhurbaşkanının diğer devlet başkanlarıyla danışmanları üzerinden gerçekleştirdiği konuşmalar dahi dinleme kayıtlarına girdi.