Gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala ile tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un aynı dosyada şüpheli oldukları ortaya çıktı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 17 Aralık darbe girişiminde bulunan FETÖ’cü polis müdürlerine talimatı kim ya da kimlerin verdiğine ilişkin soruşturmada, ABD İstanbul Başkonsolosluğunda görevlisi Metin Topuz’un FETÖ’cü polis müdürleriyle irtibatı belirlenmişti.
Tutuklanan Metin Topuz’un ifadesini ismini verdiği ve FETÖ’cü olabileceğini söylediği ABD Başkonsolosluğu çalışanı Mete Cantürk de dahil edildi. İfade vermeye çağrılan Cantürk’ün halen ABD Başkonsolosluğunda saklandığı öne sürülüyor.
Gezi olayları ve 15 Temmuz
Başsavcılık, 17 Aralık yargı darbe girişimine ilişkin soruşturmaya Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimlerini de dahil etti. İş adamı Osman Kavala da bu çerçevede İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Hem Kavala hem de Metin Topuz’a “anayasal düzeni cebir ve şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etmek” ve “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.
İş adamı Kavala’nın Şişli’deki iş yerinde ve Şile’deki ikâmetinde arama yapılırken çok sayıda dijital malzeme de incelemeye alındı.
İmralı tutanakları
Gezi olaylarında adı sıkça duyulan iş adamı Osman Kavala, F-16 uçaklarını modernize eden kişi olarak tanındı. Kavala’nın, HDP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için kullandığı “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganını üreten kişi olduğu biliniyor. Kavala’nın ayrıca Birgün gazetesini finanse ettiği de iddia edilirken İmralı tutanaklarının sızdırılması olayında da ismi gündeme gelmişti.
Sivil imamlar
Metin Topuz’un tutuklandığı, Kavala’nın ise gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş ile MİT tırları kumpasında ABD Büyükelçiliği ile irtibatları belirlenen FETÖ’nün sivil imamları Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük’ün de şüpheli olduğu ortaya çıktı.
ABD elçiliği ile irtibat
Öğretmenlik yapan sivil imam Bayram Andaç’ın, 20 Ocak’ta ABD Büyükelçiliği ile biri 48 saniye ve diğeri 46 saniye olmak üzere iki kez, ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile de 36 saniye görüştüğü saptanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı sivil imam Muharrem Gözüküçük’ün ise ABD Büyükelçiliğini 2 kez arayıp 155 saniye ve 33 saniye konuştuğu saptanmıştı.
Kaynak: Sabah