Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat darbesi özellikle dindar kesimleri hedef aldı. Üniversiteler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarında başörtüsü yasaklandı. İkna odaları kurularak öğrencilere başlarını açmaları için baskı yapıldı. Yasağa uymayan öğrenciler okullardan uzaklaştırılırken binlerce kamu görevlisi de ihraç edildi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen de 28 Şubat sürecinde yanlarında saf tuttuğu darbecilerin haklı olduğunu belirten açıklamalarıyla gündeme geldi.
FETÖ 28 Şubat’ı destekledi
Hükûmetin istifasına yol açan Milli Güvenlik Kurulu kararlarını destekleyen FETÖ elebaşı şu sözleri sarf etti:
“Milli Güvenlik Kurulu; kanunları, parlamentoyu, anayasayı aşarak kendi kendine o konuma yükselmemiş, oraya gelip oturmamış ve millete karar yağdırmıyor, anayasal bir müessesedir. Anayasal bir müessese, anayasanın getirdiği yerde kendi konumunun gerektirdiği şeyleri yerine getirmeyi düşünür. Mesela şimdi onlar da şöyle düşünüyorlarsa ‘Biz burada milli güvenlik, milletimizin güvenliği şayet koruma mevkisinde bulunuyorsak ister gerçekten öyle olsun isterse bizim içtihatlarımıza göre algılarımıza göre. Şu gelişmeler de rejim için şayet birer tehlikeyse bizim sorumluluğumuz altındadır bunlara müdahale etmek. Müdahale etmediğimiz zaman tarih önünde suçlu oluruz.’ mülahazasıyla hareket ediyorlarsa meseleyi böyle algılıyorlarsa bana göre onlar masumdurlar.”
FETÖ elebaşının darbe yanlısı açıklamaları gündeme otururken örgüte bağlı medya organları da seçilmiş hükûmeti istifaya zorlayan yayınlara girişti.
Hürriyet 18 Nisan 1997 tarihli “Beceremediniz artık bırakın” başlıklı haberinde Fethullah Gülen’in hükûmet aleyhine söylediği sözlerini manşetten verdi.
Zaman 5 Şubat 1997 tarihli “Tank heyecanı” başlıklı haberinde darbeyi sevinçle karşıladı.
Zaman 9 Temmuz 1997 tarihli “Hayırlı olsun” başlıklı haberinde postmodern darbeyle düşürülen Refahyol hükûmeti yerine yeni hükûmet kurulmasından memnun oldu.
28 Şubat’ın komutanı FETÖ’cü çıktı
FETÖ, dindarların devletten tasfiye edilmesiyle boşalan kadrolara kripto üyelerini yerleştirmeyi hedefledi. Nitekim “irticai faaliyetler”den çok sayıda subayı ordudan attıran komutanlardan biri de Albay Şahin Kuyucu’ydu. Dönemin “Batı Çalışma Grubu” komutanı Şahin Kuyucu, 15 Temmuz’dan sonra FETÖ bağlantısı sebebiyle TSK’dan ihraç edildi.
28 Şubat FETÖ’ye yaradı
Bizzat Fetullah Gülen’in cansiparane desteklediği 28 Şubat darbesi, FETÖ’nün TSK’daki kadrolaşmasının önünü açtı. FETÖ’nün Türkiye’yi işgal girişiminde bulunduğu 15 Temmuz’un temelleri, 28 Şubat’ta atıldı.