“FETÖ üyeliği” suçuyla tutuklandıktan sonra ev hapsi verilerek tahliye edilen eski Adana Terörle Mücadele Şube Müdürü Mehmet Karabörk ABD’ye kaçtı.
MİT görevlilerini yasa dışı dinledi
Mehmet Karabörk’ün talimatlarıyla Adana Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce çok sayıda yasa dışı telefon dinlemesi yapıldığı ortaya çıktı. MİT tırları kumpası öncesinde MİT görevlileri ve bir tır sürücüsünün sahte isimlerle “terör örgütü mensubu” olarak dinlendiği belirlendi.
15 Temmuzdan sonra tutuklandı
Mehmet Karabörk, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 24 Temmuz 2016 günü gözaltına alındı. Tutuklanan Karabörk hakkında “FETÖ üyesi olmak” ve “yasa dışı telefon dinlemek” suçlamalarıyla iki ayrı dava açıldı.
Skandal kararla tahliye edildi
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Karabörk, 3 Ağustos 2017’de hâkim karşısına çıktığı ilk duruşmada adli kontrol şartı ve “ev hapsi” kararıyla tahliye edildi.
Serbest kalınca ABD’ye firar etti
Mahkeme, 7 Ocak 2018’de Mehmet Karabörk hakkında yeniden yakalama kararı çıkarttı ancak Mehmet Karabörk adreslerinde yapılan aramada bulunamadı. Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre Karabörk’ün yasa dışı yollardan yurt dışına kaçtığı belirlenirken en son ABD’de görüldüğü öğrenildi.
Ergenekon davasında da rol almış
Mehmet Karabörk uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde çalıştı. Uzmanlık alanı “dini örgütler” olan Karabörk, Ergenekon ve Danıştay baskını soruşturmalarında etkin rol aldı. Emniyet içerisinde firari savcıya yakınlığı dolayısıyla “Zekeriya Öz’ün prensi” olarak tanındı.
Danıştay saldırısını Ergenekon’a bağlamış
Ergenekon davasının hem tanığı hem sanığı hem de gizli tanığı olan Osman Yıldırım’ın Sincan F Tipi Cezaevi’nde ifadesini alan 3 isimden biri de Mehmet Karabörk’tü. Diğer 2 isim ise yurt dışına kaçan savcı Zekeriya Öz ve darbe soruşturması kapsamında tutuklanan savcı Mehmet Ali Pekgüzel’di. Osman Yıldırım, cezaevinde verdiği ifadeyle Danıştay baskının Ergenekon davasına bağlanmasına neden olmuştu.
Emekli albaya yalan ifade vermesi için baskı yapmış
Ergenekon operasyonları kapsamında gözaltına alınan ve ardından tutuklanan emekli Albay Hasan Atilla Uğur’u sorgulayanlardan biri yine Mehmet Karabörk’tü. Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, cezaevinde bulunduğu sırada 26 Şubat 2009 tarihinde firari eski savcı Zekeriya Öz ve firari polis şefi Mehmet Karabörk’ün kendisini sorguladıkları sırada söylediklerini TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na yazdığı bir mektupla açıkladı. Uğur mektubunda, Mehmet Karabörk ve Zekeriya Öz’ün kendisinden emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Orgeneral Şener Eruygur hakkında suçlayıcı ifade istediğini yazdı.
Kaynak: Hürriyet