Anasayfa » Poyrazköy kumpasında görev alan FETÖ’cülere ceza
FETÖ'de Bugün

Poyrazköy kumpasında görev alan FETÖ’cülere ceza

poyrazkoy-kumpasi-arda-antalya
Zekeriya Öz

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) Poyrazköy kumpası davasında yeni gelişmeler yaşandı. Kumpasta görev alan 48 hâkim ve savcı için 23 yıldan 64 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi. Örgütün TSK’yı dizayn etmek amacıyla gerçekleştirdiği Poyrazköy kumpasında, firari FETÖ’cü savcı Zekeriya Öz ve Fikret Seçen gibi isimler görev almıştı. Ergenekon soruşturması kapsamında açılan Poyrazköy davasının, örgütün kumpası olduğuna dair yürütülen soruşturma 21 Şubat’ta tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 8 yıldır sürdürülen soruşturma sonucunda, bin 48 sayfalık iddianame hazırlandı. Davada, Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar’ın da aralarında bulunduğu 92 kişi ve kuruluş, müşteki sıfatıyla iddianamede yer aldı.

poyrazkoy-kumpasi-arda-antalya

Fikret Seçen

23 yıldan 64 yıl 6 aya kadar ceza istemi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Zekeriya Öz ve Fikret Seçen’in çeşitli suçlardan 23 yıldan 64 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Bu suçlar arasında;

  • “Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek”,
  • “Haberleşmenin gizliliğini ihbar etmek”,
  • “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”,
  • “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak”,
  • “Kamu görevlisinin resmî belgede sahteciliği”,
  • “Gizliliğin ihlali”,
  • “Suçluyu kayırma”,
  • “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve
  • “Görevi kötüye kullanma” yer alıyor.

İddianamede yer alan diğer şüphelilerin de çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis ile cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, Poyrazköy kumpasında rol alan örgüt üyesi hâkim ve savcıların, planlı ve sistematik şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak mesleğin şeref ve onurunu bozan, mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulunup, gerçekte olmayan örgütlenmenin bulunduğuna dair algı yarattıklarının altı çizildi. Ayrıca iddianamede, devletin yargı gücünü silah olarak kullanan şüphelilerin yürüttükleri kurgu soruşturmaları sonucunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda üst düzey subayların tasfiye edildiği ve yerlerine FETÖ üyesi subayların yerleştirildiği belirtildi. Bu da, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine giden yolda atılan ilk adımlardan olarak nitelendirildi.

Poyrazköy kumpası nasıl başladı?

Ergenekon davaları, 2009 yılında İstanbul Poyrazköy’de mühimmat bulunmasıyla başladı. Ergenekon soruşturması kapsamında, 21 ve 28 Nisan 2009 tarihleri arasında, Poyrazköy Keçilik mevkisinde yapılan kazılarda mühimmat bulunduğu açıklanmıştı.

fetonun-kumpaslari
FETÖ’nün Poyrazköy kumpası

Dönemin özel yetkili savcıları, kazılarda ele geçirilen silahların Ergenekon Terör Örgütü’ne ait olduğunu iddia etmişti. Davada yargılanan askerler, silah bulunan arazinin SAT komandolarının eğitim alanı olduğunu, mühimmat denilen silahların ise eğitimlerde kullanıldıktan sonra atılan tek kullanımlık LAV silahları olduğunu savunmuştu. Poyrazköy davası, daha sonra “Kafes Eylem Planı”, iki ayrı “Amirallere Suikast” davası, “Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan arama”, “ÇYDD ve ÇEV” davalarıyla birleştirilmişti. Toplam 6 ayrı dosyanın birleşmesinden oluşan davayı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi yürütmüştü. Mahkeme 84 sanık hakkında beraat kararı vermiş, sahte delillerin kimler tarafından üretildiğinin tespit edilmesi için de savcılığa ihbar ve suç duyurusunda bulunmuştu.

KAYNAK: SABAH

Kategoriler