KPSS’nin 10 Temmuz 2010’daki oturumuna ilişkin sorularının sınav öncesinde sızdırılmasına ilişkin bugüne kadar 3 bin 155 kişi hakkında dava açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması sürüyor. Soruşturma kapsamında daha önce 2 bin 398 kişi hakkında dava açan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen günlerde 757 kişi hakkında daha ayrı ayrı iddianame düzenledi.
İddianamelerde şüphelilere, “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak”, “kamu kurum ve kuruluşları zararına zincirleme dolandırıcılık” ve “resmi belgede zincirleme sahtecilik” suçlamaları yöneltildi ve şüpheliler hakkında 14 yıl 9’ar aydan 36’şar yıla kadar hapis cezası istendi.
Son iddianamelerin kabulüyle birlikte Temmuz 2010’daki KPSS’ye ilişkin dava sayısı 2 bin 579, şüpheli sayısı ise 3 bin 155 olacak. 2010 KPSS’nin Eğitim Bilimleri testine yönelik bu soruşturmanın ardından savcılık, aynı sınavın Genel Kültür ve Genel Yetenek testi sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmaya ağırlık verecek.
Yaklaşık 500 dosya karara bağlandı
Öte yandan soruşturma dosyalarının gönderildiği Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, şu ana kadar yaklaşık 500 davayı karara bağladı.
Bunlar arasında ÖSYM Soru Hazırlama Biriminde görevli 3 kişinin “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “resmi belgede sahtecilik” ve “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlarından 14 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldığı dava da bulunuyor.
Mahkeme, şu ana kadar karara bağladığı dosyalarda, soruları elde ettiği belirlenen sanıkları “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay ve “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum etti.
Mahkemenin, dava konusu KPSS sonucuyla kamuda işe başlayanları “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık” suçundan da cezalandırdığı dikkati çekerken bu sanıklar, aldıkları toplam maaşlarının iki katı kadar adli para cezasına da çarptırıldı.
Atılı suçu işlemediğine kanaat getirilen kimi sanıkların ise beraatlarına hükmedildi.
Kaynak: AA