Anasayfa » INTERPOL’ün skandal kararı FETÖ’cülere yaradı
FETÖ'de Bugün

INTERPOL’ün skandal kararı FETÖ’cülere yaradı

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL’ün, Türkiye’nin “aranan şahıslar veri tabanı”na giriş yetkisini 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında askıya aldığı ortaya çıktı.

Türkiye, darbe girişiminden sonra yaklaşık 60 bin firari FETÖ mensubu için INTERPOL’e bildirimde bulundu. Ancak INTERPOL, sayının fazla olması gerekçesiyle “güven sorunu” olduğunu belirterek Türkiye’nin yetkisini askıya aldı.

Ülkelerin aradıkları şahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, INTERPOL’ün “GBT”si olarak biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarası, dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda INTERPOL harekete geçiyor ve kaçak şahıslar için gözetim işlemi yapılıyor.

Kararın değiştirilmesi için girişimler sürüyor

Ancak INTERPOL’ün bu kararı, FETÖ’cülerin bu veri tabanına girmesini engelledi. Türkiye yaklaşık bir yıldır INTERPOL’ün kararını değiştirmesi için girişimlerini sürdürüyor. İsimlerin rastgele belirlenmediği, FETÖ kapsamında aranan binlerce kişiyle ilgili adli soruşturmalar yapıldığı INTERPOL Genel Sekreterliği ile paylaşıldı.

INTERPOL’ün bu yaklaşımı, farklı ülkelere kaçan FETÖ mensuplarının Türkiye’ye iade edilme endişesi yaşamadan, mevcut pasaportları ile seyahat etmesine olanak tanıyor. Bu tabloda INTERPOL’ün kararının, firari FETÖ mensuplarına istedikleri imkanı sağlıyor.

Kaynak: Güneş

Kategoriler