15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın 11’inci celsesinde Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğünde görevli eski Kurmay Albay Osman Kılıç savunma yaptı.
Daha sonra telefonlarının ellerinden alındığını iddia eden Kılıç, gece yarısı nizamiyede vatandaşlarla çatışma yaşandığını duyduğunu, sabaha kadar burada beklediğini, öğlene doğru askeri savcının geldiğini bildirdi.
Kılıç, iddianamede, Akıncı Üssü’ne gittiğinde Akın Öztürk, Hakan Evrim ve Mehmet Dişli’yi gördüğünün belirtildiğini ancak bu kişilerin üsse gittiğinde orada olmadığını, onları sonradan gördüğünü söyledi.
“Genelkurmay Başkanı’nın yanına gitmek istediği ancak Mehmet Dişli’nin talimatıyla bulunduğu yerde kaldığı” yönündeki beyanını da kabul etmeyen Kılıç, “Dişli ve Evrim’in orada bulunanlara talimat verdiği, bu nedenle onların darbe girişimini yönettiği kanaatini taşıdığı” yönündeki ifadesini de reddetti.
Görüşmeleri kabul etmedi
Telefonuna ait o geceki HTS kayıtlarına değinen Kılıç, telefonunun saat 23.30’dan sabah 07.00’ye kadar elinde olmadığını savunarak bu saat aralığındaki görüşmeleri kabul etmediğini kaydetti.
FETÖ üyeliği suçlamasını da kabul etmeyen Kılıç, hayatının hiçbir döneminde bu örgütle irtibat ve iltisakının bulunmadığını öne sürdü.
Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikaste giden ekibe talimat verdiği, yönlendirdiği suçlamasını da kabul etmedi.
“Ölmüş adamın arkasından konuşma”
Kılıç’ın darbeci general Semih Terzi’yi öldüren Ömer Halisdemir’de ByLock programı bulunduğunun iddia edildiğini belirtmesi üzerine, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, “Ölmüş adamın arkasından konuşma.” dedi. Kılıç ise bunun iddiadan ibaret olduğunu, delilinin bulunmadığını söyledi.
İfadenin ardından Osman Kılıç’ın çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik’in, “Akıncı Üssü’ne gitmeniz için sizi Genelkurmay Başkanlığından kim aradı?” diye sorduğu Kılıç, santralden arandığını, arayan kişinin ismini hatırlamadığını söyledi.
Darbe teşebbüsünü ne zaman öğrendiği sorulan Kılıç, Akıncı Üssü’nde sıkıyönetim ilan edildiğini duyduğu andan itibaren darbe yapıldığını anladığını ancak tam saati hatırlamadığını belirtti. Osman Kılıç, darbeyi öğrendikten sonra ne yaptığının sorulması üzerine, üsten çıkmak için girişimde bulunduğunu ancak bunu başaramadığını bildirdi.
Duruşma savcısının, “Hava Kuvvetleri Komutanlığının Akıncı Üssü’ndeki ödül törenine resmi kıyafetle gitmeniz gerekmez mi?” sorusu üzerine Kılıç, “Ben özel kalem müdürüne yardımcı olmak için gidiyorum. Komutan şurada duracak, şunu yapacak gibi detaylarda için.” dedi.
Kılıç, savcının sorusu üzerine, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış ile bayramlaşmaya gittiğinde görüştüğünü söyledi.
Duruşma savcısının, “İstanbul’da görev yaptığınızı söylediniz. Başka personel yok mu İstanbul’da görevli birini çağırıyorlar?” diye sorması üzerine Avcı, “Töreni biz düzenlemiyoruz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı düzenliyor. Ben de faaliyette koordinasyona yardım için çağrıldım. 3 sene özel kalem müdürlüğü yaptım, devrettim. Devrettiğim kişiye yardım ettim.” şeklinde konuştu. Savcının, “Sizden başka bu işi yapan yok mu?” sorusuna Kılıç, “Yok.” karşılığını verdi.
Savcının, “Darbeye ‘Tiyatro’ dediniz. Teröristbaşının talimatları doğrultusunda mı böyle savunma yapıyorsunuz?” sorusu üzerine Kılıç, “Cevap veriyorum, hayır. Beni oraya görevi devrettiğim özel kalem müdürünün çağırdığı söyleniyor. Gidiyorum, farklı bir manzara.” dedi. Savcının, “Bu durumu yüce heyetin takdirine bırakıyorum.” sözleri üzerine Kılıç da “Ben de yüce heyetin takdirine bırakıyorum.” ifadesini kullandı.
Gülen sorusuna cevap vermedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vekili Hüseyin Aydın da Ömer Halisdemir ile ilgili iddianın alçakça bir iddia olduğunu söyleyerek “Darbenin başarısız olmasındaki etkisinden dolayı FETÖ mensuplarının duyduğu öfkenin yansımasıdır. Bu iddia ne insani ne ahlaki ne de hukuki. Buna kimsenin hakkı yok.” diye konuştu. Aydın’ın sözleri, salondakiler tarafından bir süre alkışlandı.
Aydın’ın, bu iddiayı kimden duyduğunu sorması üzerine Kılıç, “Ömer Halisdemir ile 12 yıl beraber çalıştım. Şehit olmasına avukat benim kadar üzülmemiştir.” dedi. Kılıç’ın sözlerine tepki gösteren Aydın, böyle bir karşılaştırmanın yapılamayacağını söyledi. Aydın ile Kılıç arasındaki tartışmanın büyümesi üzerine Mahkeme Başkanı iki taraftan da susmalarını istedi ve mikrofon sesini kesti.
Telefon görüşmeleri sorulan Kılıç, söz konusu görüşmeleri yaptığı iddia edilen telefon hatlarını kullanmadığını öne sürdü.
Bazı şehit yakını ve gazilerin avukatı Fatih Atalay’ın, “Telefonunuzun alındığını söylediniz. Birileri sizin telefonunuzdan sizin adınıza görüşme mi yapmış?” diye sorması üzerine Kılıç, “Şifreyi kaldırdık, evet.” karşılığını verdi. Kılıç, telefonunu alan kişinin kim olduğunu bilmediğini beyan etti.
Atalay’ın, “Basına yansıyan örgüt savunmasını burada da yapıyorsunuz. Böyle bir talimat mı aldınız?” sorusuna karşılık Kılıç, “Yorum, cevap vermek istemiyorum.” dedi. Atalay’ın, “FETÖ diye bir örgütün varlığından haberdar mısınız?” diye sorması üzerine Kılıç, bu örgütü bildiğini, bunu daha önce de beyan ettiğini dile getirdi.
Kılıç, “Fetullah Gülen’in FETÖ terör örgütünün lideri olduğunu kabul ediyor musunuz?” sorusuna, yorum içerdiği için cevap vermek istemediğini söyledi. Kılıç’ın bu sözleri salondakilerin tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı, salonda bulunan bir kişinin sanığa yönelik tutumu nedeniyle dışarı çıkarılmasını istedi.
“FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu kabul ediyorsunuz, Fetullah Gülen’in de bu örgütün lideri olduğunu kabul ediyor musunuz?” diye sorunun tekrarlanması üzerine Kılıç, cevap vermek istemediği yönündeki beyanını yineledi.
Eski YAŞ üyesi sanık Akın Öztürk’ün, “Beni Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile konuşurken gördünüz mü?” sorusu üzerine Kılıç, Öztürk’ü Güler ile konuşurken gördüğünü, aralarındaki diyaloğu görmediğini ancak iki komutan gibi görüştüklerine şahit olduğunu söyledi.
Kaynak: AA