Ceza davalarına bakan avukatlar, Muğla’da görülen “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi” davasında “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası alan sanıkların ömür boyu cezaevinden çıkamayacağını bildirdi.
FETÖ’nün darbe girişiminden sonra ülke genelinde devam eden yargılamalarda bazı sanıklar için “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası kararı çıktı. Bu davalarda yargılanan sanıklardan bazıları aynı zamanda “örgüt üyeliği” gerekçesiyle de 5 ile 10 yıl arasından değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Ceza davalarına bakan avukatlar, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’a göre “ağırlaştırılmış müebbet”, “müebbet” ve “örgüt üyeliği”nden ceza alan sanıkların cezaevinde kalacakları sürelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Ağırlaştırılmış müebbet alanlar ömür boyu hapiste’
Avukat Saniye Çiftçi, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” kısmında ilgili maddelerde düzenlenen suçların ceza karşılığının, “ağırlaştırılmış müebbet hapis” olduğunu belirtti.
Darbe teşebbüsünde yer alan sanıkların bu maddelerden yargılandıklarını kaydeden Çiftçi, girişim sırasında devletin araçlarını gasbetme, alıkoyma gibi başka suçları işleyenler hakkında da ayrıca Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerindeki hükümlerin uygulanacağını ifade etti.
Çiftçi, darbe girişimi davalarının ilk dereceli mahkemelerde sonuçlandıktan sonra Yargıtayda onanmasıyla cezaların infazına geçileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Yargılama neticesinde her bir madde için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunanların cezalarının infazının nasıl olacağı, bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası arasında fark olup olmadığı merak ediliyor. Bu husus, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunu’nda açık şekilde düzenlemiştir. Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan terör suçluları, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanamaz. Yani bunlar hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası, hayatı boyunca devam eder. Bir başka ifadeyle terör suçlarından verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ölene kadar infaz edilir. Dolayısıyla bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası arasında bir fark bulunmamaktadır.”
‘Müebbet alanlara 33 yıl sonra tahliye’
Avukat Adil Hasan Tahsin de “müebbet hapis cezası”nın TCK’nın 48. maddesinde düzenlendiğini ve cezanın hükümlünün yaşamının sonuna kadar devam edeceği şeklinde tanımlandığını ancak cezası kesinleşenler açısından bakıldığında farklı bir durum ortaya çıktığını anlattı.
TCK’da “terör amacı dışında işlenen suçlar” ile “terör örgütü faaliyeti içerisinde işlenen suçlar”a öngörülen müebbet hapis cezalarında ayrıma gidildiğine işaret eden Tahsin, örgütsel faaliyetler kapsamı dışında işlenen cinayet gibi bir suçun hapis cezası olarak karşılığının 24 yıl olduğunu, bu süreden sonra sanığın şartlı tahliyeden faydalanabileceğini bildirdi.
FETÖ sanıklarına verilecek müebbet hapis cezalarında, ilgili maddeye göre “şartlı tahliye koşulları”nın daha da zorlaştığını vurgulayan Tahsin, şunları kaydetti:
“Çünkü bu suç, terör örgütü amaçları doğrultusunda işleniyor. Bu kapsamda bir kez müebbet cezası alanlar 30 yılını doldurmadan şartlı tahliye olamayacak. Birden fazla müebbet hapis cezası alanların şartlı tahliye süresi ise 34 yıla çıkıyor. Bu cezanın yanında süreli hapis cezası alan sanıklarda örneğin örgüt üyeliğinden ceza alanlar için bu süre 34 yıldır. Anlaşılacağı üzere haklarında bir kez ‘müebbet hapis’ cezası verilen FETÖ sanıkları eğer mükerrirlere (birden fazla müebbet) özgü ceza çektirilmeyecekse 30 sene sonra, eğer mükerrirlere özgü cezaları çektirilecekse en fazla 33 sene sonra salıverileceklerdir.”
Kaynak: AA