ABD Kongresine yalan beyanda bulunan ve suçunu kabul eden FETÖ imamı Kemal Öksüz, bugün Washington’da hakim karşısına çıkacak.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından hakkında iddianame hazırlanan ve 2018 Ağustos ayında Ermenistan’da tutuklanan FETÖ mensubu Öksüz hakkındaki yargı süreci başlıyor.
Başkent Washington’da görülecek davada Öksüz, 2013’te bazı ABD Kongresi üyelerinin Azerbaycan’a yaptığı bir gezinin finansmanıyla ilgili Kongre etik kurallarını ihlal etmek ve yasaları çiğnemekle yargılanıyor.
Ermenistan’da tutuklandıktan sonra ABD’ye iade edilen Öksüz, 2018 Aralık ayında hakim karşısındaki ilk ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmişti.
50 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Öksüz’ün ilk duruşmasında ortaya çıkacak tablonun, kendisinin alacağı cezayı önemli ölçüde şekillendireceği belirtiliyor.
Geziyle ilgili para kaynaklarını sakladı
Adalet Bakanlığı, 2013’te bazı ABD Kongresi üyelerinin Azerbaycan’a yaptığı bir gezinin finansmanıyla ilgili yasaların ihlal edilmesinden Öksüz’ü sorumlu tutmuştu.
Bakanlık, Ermenistan’dan ABD’ye iade edildikten sonra Öksüz’ün, kongre heyetinin Azerbaycan’a yaptığı gezi ödeneğinin kaynağını sakladığını ve Kongre Etik Komitesine konuya ilişkin yalan ifade verdiğini ilk sorgusunda kabul ettiğini belirtmişti.
Ayrıca Bakanlık, Teksas’taki FETÖ yapılanmasına ait Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyinin eski başkanı olan Öksüz’ün gezi masraflarının Azerbaycan’ın resmi petrol şirketi SOCAR tarafından finanse edilmesine rağmen, dış kaynaklardan herhangi bir para alınmadığına yönelik kasten yalan söylediğine dikkat çekmişti.
Öksüz hakkında iddianame
ABD Temsilciler Meclisi Etik Komitesinin, kamuoyunun aydınlatılması amacıyla dosyaladığı belgelerde Öksüz hakkında yalan ifade vermek, kongre üyelerinin gezi masraflarını karşılamak için Azerbaycan hükümetinin kontrolündeki bir petrol şirketinden aktarılan parayı kullanmak suçlamalarına yer verilmişti.
Öksüz hakkında hazırlanan iddianamede, Öksüz’e maddi vakıaları tahrif ve örtbas etmek, kongreye yalan ifade vermek dahil 5 suçlama yöneltilmişti.
Etik Komitesi, 2015’te geziye katılan 10 kongre üyesi ve 30’dan fazla yardımcının, kongre kurallarını “bilerek ihlal ettiğine” ilişkin kanıt bulunmadığına karar vermişti.
ABD’de kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kongre üyelerine yönelik eğitim gezilerine sponsor olabiliyor ancak gezi masraflarının kaynağının doğru olarak belgelendirilmesi gerekiyor.
Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü, Öksüz’ün ABD’nin yakalama emrine istinaden Ermenistan’da yakalandığına ilişkin basında yer alan haberler üzerine Ermenistan İnterpol biriminden bilgi talep edildiği ve konunun takip edildiği açıklamasını yapmıştı.
Firari FETÖ imamı Kemal Öksüz kimdir?
Türkiye karşıtı çıkışlarıyla tanınan Amerikalı senatörlerle yakın ilişkisi bulunan Öksüz, örgüt himayesinde uzun yıllardır ABD’de yaşıyor. Öksüz, ABD’deki Türkiye karşıtı lobi faaliyetlerinin de baş aktörlerinden biri.
Türkiye’den bir grup avukatın, aralarında Kemal Öksüz’ün de olduğu 17 kişi hakkında FETÖ iltisaklı oldukları ve yardım ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.
Kaynak: AA