Mali hukuk, mali suçlar ve kaçakçılık alanlarında çalışmaları ile tanınan Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kamudaki mali portresini ortaya koyan çalışmayı “Terör amaçlı kullanılan kamusal mal ve hizmetler“ başlığında rapor haline getirdi.
Çomaklı, Yrd. Doç. Dr. Deniz Turan ile hazırladığı raporu, Akademi Başkanı Yılmaz Çolak’ın da katıldığı programda açıkladı.
Kamusal hizmetlerden faydalandı
Rapora göre FETÖ, uzun süredir kamusal mal ve hizmetlerden faydalanarak 15 Temmuz 2016 darbe girişimini gerçekleştirdi. Raporda cezaevi hizmeti, yoksul ve korunmaya muhtaç çocukların bakımı, belediye hizmetleri, teşvik ve sübvansiyonlar, gümrük hizmetleri, medya ve kitle iletişim hizmetleri içinde özellikle silahlı güç olan kamusal mal ve hizmetler ile yargı gibi tam kamusal mal ve hizmetlerin FETÖ tarafından sistematik biçimde kullanıldığının sabit olduğu kaydedildi. Raporda örgütün kamuda çalışan üyelerinden sağladığı ‘haraç-himmet’ rakamlarına bakıldığında kamusal mal ve personel rejiminin FETÖ tarafından ne denli organize kullanıldığını ortaya çıktığına dikkat çekildi.
Yıllık 50 milyar dolar
FETÖ’nün mali yapısı çıkarılırken, ‘örgütün ne kadarlık paraya etki ettiğine’ ve ‘ne kadarlık paraya hakim olduğuna’ bakıldığına da işaret edildi. Bu kapsamda vergi düzenlemeleri yapılırken dahi, örgütün şirketlerinin menfaatine yönelik maddeler koyulduğuna dikkat çekilirken, ayrıca kamudan istedikleri şirketlerine, istedikleri miktarda kredi imkanı sağlayabildiklerinin de tespit edildiği belirtildi. Bu çerçevede yapılan hesaplamalara göre örgütün Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasıla oranının yarısına yakını olarak kabaca 400 milyar doları kontrol edebildiği vurgulandı. Örgüte yakın iş adamlarının bankalar üzerinden para hareketleri incelendiğinde örgütün yıllık 50 milyar dolarlık bir tutara hakim olduğu tahmin edildi.
Escobar’dan beter
Raporda, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ve suç örgütü lideri Pablo Escobar’ın bile devleti ele geçirmeyi düşünmediği de vurgulandı. Escobar’ın günlük gelirinin 50 milyon dolar olduğu, FETÖ’nün ise Türkiye içerisinde günlük gelirinin 8 milyon lira olduğu ifade edildi.
Cizvit gibi örgütlendi
Raporda kamu personel rejiminin FETÖ tarafından devlete sızma biçiminde kullanılmasının, tarihte “İsa’nın Askerleri” olarak da bilinen Cizvit Tarikatı isimli örgütü hatırlattığına dikkat çekilirken, “Bu noktada FETÖ’nün 1534’lü yıllarda kurulan Cizvit Tarikatı Modelini kullandığını söylemek yanlış olmayacaktır” değerlendirmesi yapıldı.
Rapora göre, üyeleri her türlü toplumda fark edilmeden yaşayan Cizvit tarikatı, ilk gününden itibaren kısa vadeli hedefler yerine, hep uzun vadeli hedeflere yönelmiş ve özellikle insana yatırımı yaptığı da bilinen bir gerçek. İnsana yapılan yatırımlar sayesinde Cizvit tarikatı çok kısa sürede Avrupa’nın en önemli siyasi ve ekonomik gücü haline gelmişti. FETÖ’nün yapılanma şeklindeki gizlilik de bu çerçevede Cizvit Tarikatı ile benzerlik gösteriyor.
Kaynak: Vatan