Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasında ilk etap bitti
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda 15 Temmuz gecesi işlenen suçlar cezasız kalmadı. Görevi savaş olmadığı durumlarda Cumhurbaşkanını korumak olan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, 2016 yılında FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine katılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor’un da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan 283 asker gözaltına alınmıştı. İçlerinde rütbelilerin de bulunduğu askerler, TRT binasını basarak yayını kesip sözde darbe bildirisini okutmuş ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’yı kaçırmışlardı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerince, otobüslerle Çankaya Köşkü’nden Polis Akademisi’nin Anıttepe’deki yerleşkesine yoğun güvenlik önlemleriyle getirilen askerler, halı sahada ikişerli olarak sırt sırta ve elleri arkadan kelepçeli şekilde oturtulmuştu. Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin davada karara varıldı.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki darbecilere ceza yağdı
07 Nisan 2021’deki görülen karar duruşmasında Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin toplamda 497 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. TRT binasına yönelik işgali yöneten ve adı sık sık “İnkâr Stratejileri” ile anılan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Sözde darbe bildirisini TRT’de zorla okutan eski Yarbay Ümit Gençer’e, anayasal düzeni ihlal etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Yine Muhafız Alayı’ndan Genelkurmay Karargâhı’na baskın yapmaya giden ekibin başında yer alan eski Binbaşı Fedakâr Akça, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin emniyet ve güvenliğinden sorumlu olan Köşk Muhafız Komando Birliği’nin komutanı eski Binbaşı Osman Koltarla müebbet hapis cezası aldı.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı iddianamesi
2017 yılının Mayıs ayında hazırlanan ve Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile birlikte eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı sorumluluk bölgesindeki resmi konutlarından zorla alınıp Akıncı Üssüne götürülmesi de yer alıyordu. 124 asker TRT’ye gönderildiği belirtilen iddianamede, darbecilerin kendi aralarında “Pars” isimli parolayı kullandıkları ve darbe provası yaptıkları tespit edilmişti. İddianamedeki şüpheliler arasında, Eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Devlet Bilgi Koordinasyon Müdürlüğünde Genelkurmay Temsilcisi eski Kurmay Albay Hüseyin Gözebe, eski albaylar Harun Olgun ve Rahmi Okan Çifteler, Trt baskınına giden eski yarbaylar Ümit Gençer ve Ekrem Işık yer almıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı