Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TVNET’te yayınlanan Net Bakış programına konuk oldu. Canlı yayında konuşan Bozdağ gündemi değerlendirirken, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) hakkında da açıklamalarda bulundu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, hem yargıda hem devletin diğer kurumlarında FETÖ ile mücadelenin başarıyla yürütüldüğünü, örgütün yargıyı kılıcı haline dönüştürdüğünü söyledi. FETÖ’ye dair sayısal verileri paylaşan Bozdağ, 19 bin 297 FETÖ tutuklusu olduğunu söyledi. Bozdağ, bunların dışında hükümlü olanların da olduğunu, bununla beraber 155 bin 210 kişiyle ilgili adli kontrole hükmedildiğini belirtti. Darbe girişimine yönelik 289 davanın da tamamlandığını hatırlatan Bozdağ, bu davalarda 4 bin 891 kişi hakkında cezaya hükmedildiğini, 2 bin 870 kişinin ise beraat ettiğini ifade etti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ KHK konusunu açtı
FETÖ‘ye ilişkin davalarda gelinen son duruma ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
“Şu anda derdest olan 68 bin 509 dosya var. Bu dosyaların içerisinde 115 bin 714 kişi var. Bunların bir kısmı sanık bir kısmı şüpheli durumda. Derdest dosyalardan dolayı tutuklu olan var. Bunlarla beraber şu ana kadar Türkiye’de toplam 192 bin 246 dosyayla ilgili karar verilmiş, 559 bin 322 kişi bu dosyalarda yer alıyor. Bir kısmı takipsizlik, beraat, mahkumiyet kararları verilmiş. Mahkumiyet kararlarına baktığımızda 94 bin 677 dosyada mahkumiyet kararı çıkmış. 116 bin 702 kişi hakkında mahkumiyet verilmiş. Şu anda 19 bin 297 tutuklu var. Bir de bunların dışında hükümlü olanlar da var. 155 bin 210 kişiyle ilgili de adli kontrole hükmedildiğini görüyoruz. Şu anda hakkında yakalama kararı çıkarılmış ama yakalanmamış, diğer bir ifadeyle kaçak, yurt içinde, yurt dışında 27 bin 802 kişi olduğunu görüyoruz.”
Muhalefetin KHK ile ihraç edilen örgüt mensuplarına desteği devam ederken Bozdağ, örgütün KHK konusundaki mağduriyet maskesini düşürdü. KHK’lıların mağdur edilmediğini belirten Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
“KHK bunları mağdur etmedi. KHK anayasaya uygun davrandı. ‘FETÖ mağduruyuz’ ifadesini ben bunların hiçbirinden duymadım. Türkiye’nin aleyhine pek çok şey yapan bunlar. Gizli belgeleri devletin aleyhine kullandılar. Biz yasal görevimizi yaptık. Ben şimdi onlara soruyorum yarın bir gün göreve girdiğinizde onları göreve mi alacaksınız? Bu millet buna izin vermez. 18 Haziran 2023’te de vermeyecektir. Türkiye bir hukuk devletidir. KHK’lıları isim isim açık açık yazdık. Sonra Meclis’in denetimine, Anayasa Mahkemesi’nin denetimine açtık. Tüm bu KHK’lar Anayasa Mahkemesi’nden geçti. Onunla kalmadık OHAL Komisyonu kurduk. Biz yaptığımız işi bu ülkenin hak ve hukukunu korumak amacıyla yaptık.”
Darbe girişimi davalarında süreç tamamlandı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) gerçekleştirdiği hain 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 6 sene geçti. 251 vatandaşımızın öldüğü, 2 bin 734 kişinin gazi olduğu darbe girişimine ilişkin Türkiye genelinde toplam 284 dava açıldı. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından ise 100 binin üzerinde soruşturma yürütüldü. Soruşturmaların tamamlanmasının ardından darbecilerin hâkim karşısına çıkartılması için ülke genelinde 289 dava açıldı. Açılan 289 davanın tamamı karara bağlandı. Yaklaşık 6 yıl süren yargılama süreçlerinin sona ermesiyle, 4 bin 891 sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Bu sanıklardan 3 bini müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında 24 eski general ve 526 subayın yer aldığı 1366 sanık müebbet hapis cezası aldı. 85 eski general, 1116 eski subayın aralarında yer aldığı 1634 sanık hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verildi.