Şırnak’ta FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 385 askerle ilgili “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından açılan kamu davasının Adana Ağır Ceza Mahkemesine nakline karar verildi.
Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesine ulaşan dava dosyasındaki 250 sayfadan oluşan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Şırnak’ta yaşananlar detaylı şekilde anlatıldı.
İddianamede, 15 Temmuz akşamı saat 21.00 civarında İstanbul Boğaz Köprüsü’nün askerler tarafından kapatılması üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğünde Vali Ali İhsan Su, başsavcı, vali yardımcısı, il emniyet müdürü, yardımcıları ve şube müdürleri ile toplantı yapıldığı belirtildi.
Vali Su tarafından Tümgeneral Baysar’a ulaşıldığı, Tuğgeneral Gürcan’a ise ulaşılamadığı aktarılan iddianamede, Şerafettin Elçi Havaliman’ına askeri uçaklar için iniş izni istendiği bilgisinin edinildiği, bunun üzerine havalimanına ait araçlarla pistin kapatıldığı ve askeri uçakların inişine izin verilmediği bilgisi yer aldı.
Saat 00.00 sıralarında Çakırsöğüt Komando Tugayından çıkış yapan 37 askeri araçtan oluşan konvoyun Cizre yönüne gittiği, sözde sıkıyönetim ilanı bildirisinin TRT’de okunması üzerine tugaydan hareket eden konvoyun kalkışma içerisinde yer aldığının belirlendiği vurgulanan iddianamede, askerlerin Ankara’ya gidebileceğinin öngörülüp konvoyda bulunan tüm askerlerin gözaltına alınması kararı verildiği anlatıldı.
Polisleri tehdit etmiş
Tuğgeneral Gürcan’ın bulunduğu konvoyun Cizre ilçe girişinde durdurulduğu ifade edilen iddianamede, askerler ile polisler arasında yaşanan gerginliğe de yer verildi.
İddianamede, rütbesi ve açık kimlik bilgileri bilinmeyen ancak subay olduğu anlaşılan askeri personelin, “Sıkıyönetim ilan ettik, sen beni hangi hakla ve yetkiyle durduruyorsun, bu hareketine devam edersen zor kullanacağım.” şeklinde tehditlerde bulunduğu belirtildi.
Yolun açılmaması üzerine konvoy komutanı olan Tuğgeneral Gürcan’ın araçtan indiği ve emniyet amirine hitaben “Bırakın, yolu açın. Öyle veya böyle buradan geçeceğiz. Havaalanına gideceğiz karşımızda durmazsınız.” şeklinde tehditte bulunduğu ve koruma ekibinde bulunan personel ile emniyet mensupları arasında fiziksel arbedenin yaşandığına işaret edilen iddianamede, Gürcan’ın tüm personelin duyacağı şekilde “Yolu açın yoksa uçakları kaldırtır, beş dakika içerisinde burayı bombalatırız. Ben sizinle hangi dilden konuşacağımı çok iyi bilirim, siz izin verseniz de veremezseniz de buradan geçeceğiz.” diyerek tehditlerini sürdürdüğü ifade edildi.
Emniyet Genel Müdürü olacaktı
İddianamede, sözde Yurtta Sulh Konseyinin sıkıyönetim görevlendirme listesinde Tuğgeneral Ali Osman Gürcan’a Emniyet Genel Müdürü ve Jandarma Personel Başkanlığı görevi tevdi edildiği aktarıldı.
Eski Tuğgeneral Gürcan’ın cep telefonlarında yapılan incelemede, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin evrak ile elebaşı Gülen’e ait söz dizeleri tespit edildiği de iddianamede yer aldı.
Kaynak: AA