Anasayfa » Help Turkey FETÖ operasyonu çıktı
FETÖ'de Bugün

Help Turkey FETÖ operasyonu çıktı

help-turkey-twitter

Paylaşımlar bot hesaplardan yapıldı

Sosyal medyada “helpturkey” isimli bir hashtag ile başlatılan, “sözde yardım kampanyası” görünümlü algı operasyonlarının arkasından FETÖ çıktı. 28 Temmuz’da Manavgat’ta başlayan orman yangınlarının ülke genelinde yayılmasıyla Türkiye, peş peşe çıkan orman yangınlarıyla mücadele ederken, sosyal medyada da yangın konusu gündem oldu. Geçtiğimiz günlerde sosyal paylaşım platformu Twitter’da “helpturkey” isimli bir hashtag başlatıldı. Etiketi kullanarak paylaşım yapan sosyal medya kullanıcıları, Türkiye’nin yangınları söndürecek imkanlara sahip olmadığını belirterek dünya ülkelerinden yardım istedi. Gerçekleri yansıtmayan görüntülerle devletin yangınlara müdahale edecek gücü yok gibi paylaşım yapan hesapların ise büyük kısmının yeni açılmış bot hesaplar olmaları dikkat çekti. Ardından Help Turkey etiketini kullanarak paylaşım yapan hesapların FETÖ ile bağlantılı oldukları ortaya çıktı.

Kampanyanın amacı dezenformasyon

Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan akademisyen Dr. Marc Owen Jones, Twitter’da 1-2 Ağustos tarihleri arasında sosyal medya gündeminde yer alan “Help Turkey” etiketini, 160 bin etkileşim ve 46 bin hesabı kapsayan bir incelemeyle analiz eden bir Tweet serisi paylaştı. Akademisyen Jones, sözde orman yangınlarıyla mücadele için başlatılan uluslararası yardım çağrısı kampanyasının amacını “dezenformasyon” olarak tanımladı. Jones’un analizlerine göre, önce sahte ve bot hesaplar açıldı, ardından bu etiket ile bir anda paylaşımlar yapılmaya başlandı. Paylaşımlar, FETÖ‘cü hesaplar başta olmak üzere çok takipçisi olan hesaplar kullanıcılar tarafından yaygınlaştırıldı. Milyonlarca etkileşim içeren o sözde yardım kampanyasının dünya gündeminin üst sıralarında yer alması sağlandı. Ardından en çok paylaşım yapan hesaplar, paylaşımlarını kısa bir süre sonra sildi. Jones’un analizine göre, en çok etkileşim gönderen ve 2 takipçisi olan “ege20281770” kullanıcı adına sahip hesap, 2 Ağustos’ta açıldı. Ancak daha sonra etikete destek veren paylaşımlar silindi ve hesapta şu an hiç tweet bulunmuyor.

help-turkey-twitter

Paylaşımlar manipülasyon dolu

Analizde, Help Turkey etiketi kampanyasında “kopyala-yapıştır” taktiği ile tweetler atıldığı ve etkileşimin Türkiye saatiyle 00.16’da zirveye ulaştığı kaydedildi. Jones:

“Binlerce hesabın herhangi bir değişiklik ya da retweet yapmadan kopya bir şekilde paylaşıldığı görülüyor. Özetle, “#HelpTurkey kampanyası manipülasyon dolu. Gerçek kişiler ve ünlülerin sayıyı yükseltmesine ek olarak, yapay olarak da binlerce sahte sosyal medya hesabı tarafından manipüle ediliyor. Benzer yöntemler başta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok yerde de kullanılmıştı.” şeklinde tespitte bulundu.

Help Turkey etiketine FETÖ’den destek

Jones, Help Turkey kampanyasının büyüklüğü dikkate alındığında, bunun bir algı operasyonu olabileceğine dikkat çekti. FETÖ’nün Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni firari Bülent Keneş, örgütün finansörlerinden firari Akın İpek gibi isimler kampanyaya destek vererek Türkiye’yi karalama çalışması yaptı.

bulent-kenes-help-turkey

 

 

 

 

 

 

akin-ipek-help-turkey

 

 

 

 

 

 

 

emre-uslu-help-turkey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategoriler