Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istedi
Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) örgüt içinde irtibat sağlamak için kullandığı şifreli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi David Keynes tutuklandı. Keynes hakkında, 17 Aralık 2020 tarihinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yakalama emri çıkartılmıştı. Başsavcılık tarafından Keynes’in avukatı aracılığıyla yapılan ikna görüşmeleri sonucunda, Türk asıllı Keynes’in, 9 Haziran’da saat 10.20 sıralarında İstanbul Havalimanı’na gelerek emniyet güçlerine teslim olduğu, burada gözaltına alındıktan sonra ise hakimliğe sevk edildiği öğrenildi. Kriptolu mesajlaşma uygulaması ByLock’un patentinin kendisine ait olduğunu beyan eden Keynes’in, Apple, Google gibi servisler tarafından, ByLock programının arkasında olduğu bilgisi biliniyordu. 7 Eylül 2014’te App Store’dan kaldırılan ByLock, 17-25 Aralık darbe girişiminden, Ocak 2016’ya kadar FETÖ üyeleri tarafından haberleşmek için kullanıyordu. Halen, ByLock uygulamasının Apple’daki kayıtlarının kendisinde olduğu bilinen Keynes’in ayrıca FETÖ ile iltisakı nedeniyle kapatılan Bank Asya’da hesabı bulunuyordu. Avukatı tarafından 4 Mart 2021 tarihinde verilen dilekçede, Keynes’in Türkiye’ye gelerek etkin pişmanlık hükümleri kapsamında beyanda bulunmak istediği belirtildi.
15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, David Keynes’e yönelik yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından, soruşturma kapsamında Keynes’in “FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame kabul edildi. İddianamede şu ifadeler yer aldı:
“Şüphelinin örgütün evlerine gittiği, evlerde konakladığı, şakirtlik programına alınarak örgütün şakirdi haline geldiği, örgüt içerisinde görevler üstlendiğini, kütüphane sorumlusu ve belletmen görevlerinde bulunduğu, örgütün en önemli yapılanma alanı olan mahrem yapılanmada ‘TSK Mahrem Yapılanması’nda Öğretmen (Grup Abisi) konumuna kadar yükseldiği, yaşamış olduğu olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması üzerine örgütle ilgili mahrem bilgileri köşe yazarına vermesi üzerine bizzat örgüt elebaşının şüpheli ile görüştüğü, şüphelinin sahip olduğu mahrem bilgilerden dolayı uygun olanaklar sağlanarak şüphelinin Amerika’ya gönderildiği, örgüt elebaşının talimatı ile örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adı kiralanması, Google Markete ve Apple Markete yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgilerini kullandırtarak yardımda bulunduğu anlaşılmıştır.”
ByLock’un lisans sahibi David Keynes kimdir?
1973 yılında Türkiye’de dünyaya gelen David Keynes‘in, ABD’ye gittikten sonra oradan vatandaşlık almadan önceki isminin Alpaslan Demir olduğu biliniyor. İddianamede, FETÖ’nün TSK gizli yapılanmasında yer aldığı belirtilen Keynes, lise yıllarında Ankara’da FETÖ’ye bağlı FEM Dershanesi’ne gitti. Bu süreçte Işık Evi’nde kaldıktan sonra, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim aldı. Kendi beyanına göre, o yıllarda aynı okulda üniversite öğrencisi olan ve gerçek adını gizlediği “Tilki” lakaplı bir Türk’le tanıştı. Bu kişiyle, 2003-2004 yılları arasında Oregon eyaletine bağlı bulunan Portland şehrinde aynı evde kaldı. Gazeteci İsmail Saymaz’a Ekim 2016’da New York’ta röportaj veren Keynes, “Tilki” isimli arkadaşıyla beraber kaldıkları evin üst katının cemaat evi olarak kullanıldığını belirtti. ByLock‘un 600 bin kişi tarafından indirildiğini, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’da yaşayan kullanıcılarının çoğunlukta olduğunu ifade eden Keynes, Türkiye’de bulunan kullanıcıların yüzde 90’ının cemaatçi olduğunu söyledi. Keynes, Mart 2014’ten sonra Apple Store ve Google Play adlı online mağazalarda kullanıma açılan ByLock’un, Google Play’de yaklaşık 500 bin, App Store’dan 100 bin kişi tarafından indirildiğini vurgulamıştı.
Gizli tanık Karadeniz, 2017 yılında David Keynes hakkında verdiği ifadesinde şunları belirtti:
“Alpaslan Demir, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye bölümünde okumaya başladı. Evlerde askeri okullara öğrenci yetiştirmekle vazifeliydi. Tarık kod adını almıştır. Gönderdiği 2 astsubay öğrencinin 4 yıl boyunca takibini yaptı. 1996 yılına kadar Türkiye’de Kara Harp Okulu kapsamında mahrem imamlık yapmaktaydı. Benim de bulunduğum eve askeri öğrencilerle gelir ve örgütün belirlediği şakirdlik programını uygulardı. 1996 yılında okulunu bitiremeyip psikiyatride tedavi görmeye başladı. Çektiği sıkıntıların sebebinin abiler olduğunu söylemeye başladı. Askeriyede bildiği isimleri Cumhuriyet gazetesine gidip vermekle abilerini tehdit etti. O yıllarda Cumhuriyet gazetesinde sürekli örgütün aleyhinde yazdığı yazılarla bilinen Hikmet Çetinkaya ile görüşmüş ve bildiği mahrem mevzuların bir kısmını yazınca Alpaslan Demir örgüt tarafından karantinaya alınmıştır. Ahmet Hamdi Parlak ve ismini hatırlamadığım birkaç kişi Ankara Kurtuluş semtinde bir evde bu kişiyi saklıyordu. Bu olaylar 28 Şubat postmodern darbe olarak bilinen sürecin hemen öncesinde olması örgütü çok tedirgin etmiştir. Alpaslan Demir kendisine geniş maddi imkanlar sağlanması sonucunda örgütün normal bir şakirdi haline tekrar getirilmiştir. Alpaslan Demir 2000’li yıllarda Amerika’ya gönderilmiştir. Amerika’da David Keynes ismini almıştır.”