Türkiye’nin sisteme girdiği 72 bin FETÖ’cünün kaydını “siyasi” olduğu gerekçesiyle silen Interpol, kırmızı bülten taleplerinde de aynı bahaneye sarılarak bülten başvurularını beklemeye aldı.
FETÖ’cülerin pasaportlarının iptal edilerek sisteme kaydedilmesini ‘siyasi’ olarak nitelendiren Interpol, 72 bin FETÖ’cünün kaydını silerek bir skandala imza atmıştı. Interol’ün bu hamlesiyle FETÖ firarilerinin uluslararası takibi engellenirken sisteme yeni veri girişi de kısıtlanmıştı.
Bununla da yetinmeyen Interpol, kendi veri sisteminin haberleşme kanalı üzerinden üye ülkelerle doğrudan yazışmasını engellemek için üye ülkelere “Türkiye’nin 15 Temmuz ile ilgili taleplerine Interpol üzerinden cevap vermeyin” telkininde bulunmuştu.
Interpol dosyaları beklemeye aldı
Türkiye, yurt dışında olduğunu değerlendirdiği terör örgütü üyeleri için adli makamlarca acil yakalama talebinde bulundu. Eş zamanlı olarak FETÖ firarisi Adil Öksüz, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin eş başkanı Salih Müslim, THKP-C Acilciler üyesi Mihraç Ural gibi isimlerin bulunduğu çoğu FETÖ, PKK-PYD-YPG’ye müzahir 50’ye yakın üst düzey terör örgütü üyesiyle ilgili kırmızı bülten çalışmaları başlattı. Hazırlanan dosyalar Interpol’e gönderildi. Ancak Interpol bu dosyaları “siyasi suç” bahanesiyle bekletmeye aldı.
Kırmızı bülten talepleri bir an önce onaylansaydı Interpol, kendisine üye 170 ülkeye bunu yayımlayacak ve Türkiye’yi haklı bulan birçok ülkede söz konusu teröristlerin aramasını başlatacaktı. 2013’te Türkiye’nin sadece bir dosyasını reddeden İnterpol, 15 Temmuz sonrası aldığı kararlarla 50’ye yakın terör örgütü üyesinin yakalanma kaygısı yaşamadan, mevcut pasaportlarıyla dolaşmasına göz yummuş oldu.
Kaynak: Hürriyet