FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin 534 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.
Duruşmada savunma yapan eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer, Muhafız Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış’ın kamu kurum ve kuruluşlarına saldırı istihbaratı geldiğini, bu sebeple sıkıyönetim ilan edildiğini söylemesi üzerine emrine verilen 9 uzman çavuşla birlikte TRT yerleşkesine gittiklerini ifade etti.
Okuyacağı metnin darbe bildirisi olduğunu fark etmemiş
“Ben askerim, elimdeki emre bakarım. Kanunsuz bir emir olarak algılamadım.” diyen Gençer, TRT yerleşkesinde yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:
“TRT’ye varınca nizamiyedeki güvenlikçileri yere yatırdık. Derdest ettiğimiz personeli araca alıp yukarıdaki binaya gittik. Bina önündeki güvenlikçileri de yere yatırdık. Silahlarından ve telsizlerinden arındırdık. Daha sonra katlarda açık oda aramaya başladık. Emrimle uzman çavuşlar da benimle birlikte geldi. O sırada işini bitirmiş eve gitmekte olan kişiye rastladık. Ona da aynı açıklamayı yaparak bizi reji ve yayın odasına götürmesini istedik. Odadaki kişileri tesirsiz hale getirdikten sonra oradakilere dost kuvvet olduğumuzu söyledik. Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Orhan Yıkılkan beni aradı. Metni benim okumamı istemedi. Sıkıyönetim ilanını halkın bilgilendirilmesi açısından, WhatsApp üzerinden gönderecekleri mesajı sivil spikere okutmamı istedi. Bu mesajı okumadan Tijen Hanım’a verdim. Metnin yazı tipinin küçük olduğunu okuyamayacağını söyledi. Bunun üzerine e-posta atarak ekrana yansıtıp okudu.”
Gençer, bildirinin kaydı yapılırken personelin emniyeti ile ilgilendiğini, bu yüzden okunan metnin darbe bildirisi olduğunu fark etmediğini öne sürdü. Bu süreçte darbe girişiminden şüphelenmediğini savunan Gençer, reji odasındaki televizyonları görmediğini, darbeye yönelik herhangi bir haber duymadığını ileri sürdü.
Metnin okutulmasından sonra darbe olduğunu anlamadığını, bunun bir sıkıyönetim olduğunu düşündüğünü öne süren Gençer, saat 01.00 civarı bina dışına çıktığını ve yanındaki uzman çavuşları nizamiyeye gönderdiğini söyledi. Gençer, kimsenin zarar görmemesi için geri çekildiklerini ve daha sonra oraya gelen grubun içerisinde sivil polislerin de olması üzerine silahıyla polise teslim olduğunu belirtti.
Kaynak: AA