Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılan Kimse Yok Mu Derneğine yönelik FETÖ soruşturması kapsamında dernek çalışanı 50’si tutuklu 56 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı.
Fezlekede, 56 şüphelinin “silahlı terör örgütüne üye olma, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçlarından cezalandırılması talep edilirken bu şüphelilerden 22’sinin ayrıca “dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından cezalandırılması istendi.
Fezlekede, 2 şüphelinin bu 4 suçun yanında ayrıca “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan cezalandırılması talep edildi.
Hazırlanan fezleke, dava açılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
“Yardım olarak toplanan paralar örgüte aktarılmış”
Fezlekede, bazı gizli tanık beyanları ve şahısların ifadelerinde, Kimse Yok Mu Derneğinin 2011 yılı Kurban Bayramı’nda kurban kesmek için toplanan bağışların karşılığında hayvan kesmediği, bakanlığa ait küçükbaş hayvan kayıt sisteminde 1 milyon 800 bin küçükbaş hayvan düşümünün paralel devlet yapılanmasına bağlı kişiler kullanılarak yapıldığı yönündeki iddialar üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı.
Fezlekede, dernek hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, derneğe ait toplanan paraların bir kısmının dernek yönetici ve çalışanlarına imzalı belgeler karşılığında teslim edildiği ve dernek kayıtlarına gider olarak yazıldığı, paraların bu şahıslar tarafından şahsi işlerinde kullanıldığı, dolayısıyla paraların başka alanlarda kullanılmak suretiyle derneğin amacı dışında hareket edildiği aktarıldı.
Raporlarda ayrıca söz konusu paraların büyük bir kısmının yurt dışına götürüldüğü ve özellikle Afrika ülkelerinde özel okul, yurt, hastane gibi yapıların inşa edildiği ya da daha önce yapılmış binaların tamirat, tadilat ve tefrişat işlerinde kullanıldığı aktarılan fezlekede, buradaki amacın da söz konusu paraların örgüte hizmet eden kuruluşlara aktarılması olduğu, yardım olarak toplanan paraların örgüte aktarıldığı yönünde tespitlerde bulunulduğu kaydedildi.
Fezlekede, ayrıca dernek hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’nce düzenlenen teftiş raporunda da dernek tarafından Somali dışında Mali, Sudan, Etiyopya ve Bangladeş’e bankacılık sistemi kullanılmadan yolcu beraberinde nakit para çıkarıldığı, bu paraların bazılarının yurt dışına çıkışta gümrükte beyan edilmediği hususlarında tespitlerde bulunulduğu aktarıldı.
Kaynak: AA