OHAL kapsamında hazırlanan 695 sayılı KHK ile terör örgütlerine veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapılarla bağlantılı 2 bin 766 personel kamudan ihraç edildi.
Bu kapsamda Danıştaydan 3, Sayıştaydan bir, Yargıtaydan 22, Başbakanlıktan 2, Diyanet İşleri Başkanlığından 341, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumundan bir, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından 245, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarından 12, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bir, TÜBİTAK’tan 45, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bir, Sosyal Güvenlik Kurumundan 53, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 3, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden 2, Dışişleri Bakanlığından 10, Ekonomi Bakanlığından 3, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarından 8, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 8, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 8, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 19, İçişleri Bakanlığından 20, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Jandarma Genel Komutanlığından 350, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden 169, Kültür ve Turizm Bakanlığından 7, Maliye Bakanlığından 6, Gelir İdaresi Başkanlığından 2, Devlet Malzeme Ofisinden 2, Milli Eğitim Bakanlığından 392, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluştan 22, Genelkurmay Başkanlığından bir, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 155, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 155, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 327, Savunma Sanayi Müsteşarlığından 8, Orman ve Su İşleri Bakanlığından 8, Sağlık Bakanlığından 86, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 12, PTT’den 26 ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından 155 olmak üzere 2 bin 756 kişi başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevinden ihraç edildi.
115 kişi görevine iade edildi
KHK’nın ilgili listesinde yer alan 115 kamu görevlisi ise daha önce görevlerinden uzaklaştırıldıkları ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarıldı.
Bu kapsamda, 18’i Diyanet İşleri Başkanlığında, biri Hazine Müsteşarlığında, 40’ı Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, biri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, biri KOSGEB’te, 2’si Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde, biri Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde, 3’ü Spor Genel Müdürlüğünde, biri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, biri İçişleri Bakanlığında, 2’si Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde, 7’si Jandarma Genel Komutanlığında, 33’ü Milli Eğitim Bakanlığında, biri Kara Kuvvetleri Komutanlığında, biri Hava Kuvvetleri Komutanlığında ve biri de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında olmak üzere 115 kişi görevlerine iade edildi.
22 emekli subayın rütbesi alındı
695 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan subaylardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen 22’sinin rütbesi alındı.
Bu kapsamda, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 17, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 2 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 3 olmak üzere 22 emekli subayın rütbeleri söküldü, emekli kimlikleri iptal edildi.
17 kurum kapatıldı
Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 7’si dernek, 7’si vakıf, 2’si gazete ve biri sağlık kuruluşu olmak üzere 17 kurum ve kuruluş kapatıldı.
Kapatılan kurumlar, Aliağa Yakamoz Hanımlar Derneği, Batı Anadolu Teknik Elemanlar Federasyonu, Kapadokya Eğitim Akademisi Derneği, Fatih Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Güleç Sevgi Evlerini Yaşatma ve Koruma Derneği, Kahramanmaraş Uluslararası Öğrenciler Derneği, Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitme Derneği, Burhanettin Hayra Hizmet Vakfı, Hadimi Eğitim ve Kültür Vakfı, Türk Eğitim Sağlık ve Çevre Vakfı, Turgutlu Eğitim Vakfı, Hacı Paşalar Eğitim ve Kültür Vakfı, Uluslararası Hukuk ve Adalet Vakfı, Yusuf Cevat Başçı Eğitim ve Kültür Vakfı, Akdeniz Gazetesi, Çınaraltı Gazetesi ve Özel İskenderun Kalp Merkezi olarak sıralandı.
Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı ise 695 sayılı KHK ile yeniden açıldı. Vakfın kapatıldığı KHK hükümleri, söz konusu vakıf bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılacak. Buna ilişkin işlemler, ilgisine göre Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecek.
6 öğrencinin ilişiği kesildi
8 Nisan 1929 tarihli ve 1416 sayılı “Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun”a tabi öğrencilerden, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 6 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi.
Bu kişiler hakkında 22 Temmuz 2016 tarihli ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesinin ilgili fıkralarının hükümleri uygulanacak. Gördükleri eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapılmayacak bu kişiler, söz konusu eğitimleri kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamayacak.
Kaynak: AA