Anasayfa » İstanbul’da FETÖ’ye ilişkin açılan davalar
FETÖ'de Bugün

İstanbul’da FETÖ’ye ilişkin açılan davalar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde 29 cumhuriyet savcısı tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi ile örgüte yönelik soruşturmalar tüm hızıyla sürüyor.

Savcılığın 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana tamamladığı soruşturma sayısı 269’a çıktı. Bu soruşturmalar sonucunda ayrı ayrı hazırlanan iddianamelerin gönderildikleri İstanbul ağır ceza mahkemelerince kabul edilmesinin ardından davalar açılmış oldu.

Darbe soruşturmaları sürüyor

Açılan bu davalarının yanı sıra darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca il genelinde yaşanan olaylarla ilgili 20’yi aşkın soruşturma ise sürüyor. Söz konusu soruşturmalar arasında; Atatürk Havalimanındaki işgal, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’ndeki olaylar, İMKB binasının işgal edilmesi, Harp Akademileri Komutanlığında yaşananlar, Taksim, Seyrantepe ve Okmeydanı’ndaki olaylar, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işgal edilmesi, CNN Türk binasının işgal edilmesi, Çengelköy Polis Karakolu’nun ele geçirilmeye çalışılması, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına tanklarla girilmeye ve helikopterle inilmeye çalışılması da yer alıyor.

Ayrıca 15 Temmuz gecesi Baştabya Kışlası’na bağlı 66. Zırhlı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında verdiği mücadeleyle İstanbul için kilit rol oynayarak tugayın darbe girişimine desteğini engelleyen Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk’ün şehit edilmesine ilişkin soruşturma da devam ediyor.

Örgüte yönelik davalar

Başsavcılıkça, darbe teşebbüsünün ardından örgüte yönelik elde edilen yeni deliller ve ifadeler ışığında yürütülen soruşturmalar da bir bir tamamlanıyor. Örgüte yönelik toplam 256 ayrı iddianame hazırlandı. İddianameler, gönderildikleri İstanbul ağır ceza mahkemeleri tarafından kabul edilerek, davaların görülmesine başlandı. Savcılıkça, açılan davaların haricinde örgüte ilişkin 200’ü aşkın soruşturma ise sürüyor.

Bu 256 dava içinde kamuoyunun da yakından takip ettiği davalar şunlar:

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminde görev almayıp daha sonra yapılabilecek eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen, aralarında muvazzaf asker ile merkeze alınan vali yardımcısının da bulunduğu 41’i tutuklu 45 sanığın yargılanmasına 8 Mayıs’ta İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

FETÖ’nün İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin 22’si tutuklu, 3’ü yakalama kararıyla aranan 35 şüpheli hakkında ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan açılan dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 15 Mayıs’ta görülecek.

İstanbul Üniversitesindeki akademik yapılanmaya ilişkin aralarında profesörlerin de bulunduğu 13’ü tutuklu 45 kişinin yargılandığı dava da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Ayrıca örgütün İstanbul Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede, aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski başdanışmanlarından Doç. Dr. Fatih Gürsul’un da bulunduğu 10’u tutuklu 40 sanık hakkında 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Örgütün Marmara Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin tutuklu 15 sanığın yargılanmasına İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

SPK, futbol, medya, ByLock…

FETÖ’nün Sermaye Piyasası Kurulundaki (SPK) yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında, bilgisayarında firari Adil Öksüz’ün ismi ve e-posta adresi bulunan Mustafa Taşdemir’in de aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına 2 Mayıs’ta başlanacak.

Örgütün telekom yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock”u kullandığı iddia edilen 62’si tutuklu, 23’ü yakalamalı 93 sanık da 17 Nisan’da İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

FETÖ/PDY’nin futbol yapılanmasına yönelik, eski futbolcular tutuklu sanık İsmail Demiriz ile tutuksuz sanık Uğur Tütüneker ve firari sanık Arif Erdem’in “terör örgütü üyeliği” suçundan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanmasına devam ediliyor.

FETÖ/PDY’nin medya yapılanmasına ilişkin yürütülen ve aralarında Atilla Taş, Oğuz Usluer, Bülent Ceyhan, Ünal Tanık, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ufuk Şanlı ve Hanım Büşra Erdal ile “fuatavni” hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa’nın da bulunduğu 25’i tutuklu 29 sanık da 27 Mart’ta İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

FETÖ’ye mensup oldukları iddiasıyla Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik 3’ü tutuklu 13 şüphelinin yargılanması İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Ayrıca örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandıkları gerekçesiyle yürütülen soruşturmalar kapsamında 200’ü aşkın asker ve polise de ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan dava açılarak, farklı İstanbul ağır ceza mahkemelerinde yargılamaları yapılıyor.

Kumpas davaları

FETÖ’nün CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’e, Ergenekon davasında delil kabul edilen “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde ıslak imzası bulunduğunu öne sürerek “kumpas” kurduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı olan emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Cengiz Haluk İnce’nin de bulunduğu 18 sanık hakkındaki dava da devam ediyor.

Yine örgütün “Futbolda şike” soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla örgütün elebaşısı Gülen’in de aralarında bulunduğu 14’ü tutuklu 108 sanığın yargılandığı dava İstanbul 23. Ağı Ceza Mahkemesinde sürüyor.

Beraat kararıyla sonuçlanan “Balyoz Planı” davasındaki bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin tutuklu sanık Mehmet Baransu, firari sanık Tuncay Opçin, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un yargılandığı dava, 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Söz konusu bu davaların haricinde, örgütle iltisakı bulunduğu veya yardım ettiği iddiasıyla 500’ü aşkın kişiye de ”silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan dava açıldığı belirtildi.

Kaynak: AA

Kategoriler