Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi, Adalet Komisyonu’nda kabul edilen infaz düzenlemesine ilişkin 7 maddelik bir itiraz metni yayınladı. Bu metinde FETÖ ile iltisaklı olanların serbest kalması istenmesi büyük tepki çekti.
Gelecek Partisi’nin bildirisinde , “Devlete Karşı Suçlarda Kriter ‘Cebir ve Şiddet’ Olmalıdır” başlıklı 5. madde tepkiye neden oldu. Özellikle FETÖ’den tutuklu ve hükümlüleri bağlayan “irtibat” ve “iltisak” kriterine son verilmesi çağrısı yapan Gelecek Partisi, “Devlete karşı işlenen suçlarda kriter, ‘irtibat ve iltisak’ değil ‘cebir ve şiddet’ olmalıdır” teklifinde bulundu.
Gelecek Partisi’nin önerilerinin 5. maddesi şöyle:
“Son yıllarda maalesef terör tanımı hem siyaset hem de yargı makamları tarafından ceza hukukunun genel ilkelerine aykırı olacak şekilde genişletilmiştir. Hukuk geriye doğru işletilmiş ve geçmişte suç sayılmayan fiiller yüzünden bireyler silahlı terör örgütü üyesi ya da sempatizanı sayılarak tutuklanmış veya mahkum edilmişlerdir. İlkesel olarak, “Devlet, kişilere karşı işlenen suçları affedemez” yaklaşımı yerindedir. Lakin devlete karşı işlenen suçlarda kriter; ‘irtibat ve iltisak’ değil ‘cebir ve şiddet’ olmalıdır. Devletin şahsına karşı herhangi bir suça bulaşmamış olanlar ile Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin içtihatlarında da belirtildiği üzere “sempatizanların terör suçlusu ve terör örgütü üyesi sayılamayacağı” dikkate alınmalıdır. Yapılacak infaz düzenlemelerinde, yasalar önünde tüm vatandaşların eşitliği ve devletin bir hukuk devleti olması ilkelerini ortadan kaldıran, istisna öngören yaklaşımlar terk edilmedikçe, halkın af beklentileri sona ermeyeceğinden kamuoyu vicdanı tatmin edilmiş olmayacaktır.”
“İltisak” Ahmet Davutoğlu’nun en sevdiği kelimelerden
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde en çok kullandığı kelimelerden biri “iltisak”tı.
Gelecek Partisi’nin programında FETÖ’ye mavi boncuk dağıtılmıştı
Ahmet Davutoğlu önderliğinde kurulan Gelecek Partisi’nin programında FETÖ ile mücadele yer almıyordu. Parti programının 15. sayfasında FETÖ ile mücadeleyi andıran “Dini ya da seküler hiçbir yapının devlet içinde ayrıcalıklı bir konum elde etmesine müsaade edilmeyecektir. Toplumun manevi olgunluğu için çaba göstermesi gereken dini/mezhebi referanslı yapıların devletin rasyonel bürokratik mekanizmalarla işleyen yapısına müdahale ederek paralel yapılanmalara yönelmesi engellenecektir.” ifadeleri vardı. Buna karşılık, KHK’lıların işe iadesi dahil FETÖ mensuplarının hoşuna gidecek pek çok vaat yer alıyordu.
Kaynak: Aydınlık