Anasayfa » Ardışık ankesör aramasına beraat
FETÖ'de Bugün

Ardışık ankesör aramasına beraat

ardisik-ankesor-ardisik-ankesorlu-arama-nedir
Ardışık ankesör aramasına beraat

TSK’daki kripto FETÖ’cüleri deşifre etmeye yönelik yöntemlerin en etkililerinden olan ankesörlü soruşturmalarıyla ilgili skandal bir gelişme yaşandı. 24 kez ardışık bir şekilde ankesörlü telefondan arandığı ve kod adı kullandığı tespit edilen Cemal Batuhan A., yargılanması devam ederken beraat etti. TSK’dan ihraç edilen eski askeri öğrenci Cemal Batuhan A., İzmir’de gözaltına alınmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ankesörlü telefondan bir kez ardışık aranmanın FETÖ üyeliği suçu için yeterli delil olabileceğine yönelik karar vermişti. Buna rağmen Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesinin ise skandal bir karara imza atarak Cemal Batuhan A. hakkında beraat kararı vermesi dikkat çekti.

ardisik-ankesor-ardisik-ankesorlu-arama-nedir
Ardışık ankesör aramasına beraat

7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu

Cemal Batuhan A. hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Ayrıca, mahrem imamlar, ByLock kullanıcıları, darbe sanıkları ve FETÖ şüphelileriyle ilişkisi bulunduğu belirlenmişti. Cemal Batuhan A. hakkında hazırlanan iddianamede, ayrıca örgüt içerisinde kendisine verilen kod ismi kullandığı bilgisi de yer aldı.

Kendi verdiği ifadesinde, örgüte ait ışık evlerinde yapılan sohbetlere katıldığını ve ankesörlü telefon ile arandığını kabul etti. İddianamede, Cemal Batuhan A.’ya yapılan ankesörlü telefon aramalarında kendisine ait telefon numarasının son hanesindeki 4 rakamın yerlerinin değiştirildiği, böylece örgütsel gizliliğin korunmaya çalışıldığı vurgulandı.

Tüm bunlara rağmen, Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Cemal Batuhan A. hakkında beraat kararı verildi. Sanık hakkındaki ankesörlü telefonla aranma delili bulunmasına rağmen hakkında beraat kararı verilen sanık hakkında şu değerlendirme yapıldı:

“Örgütün nihai amacının bilerek örgütsel faaliyetlerde bulunduğuna dair delil tespit edilemedi.”

Ardışık ankesör aramasının delil sayıldığı durumlar

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararına göre, ardışık aramaların delil sayılabilmesi için bazı kriterler var. Bunlar:

  • Mahrem imamların büfe/ankesörlü sabit telefon hattı ile hedef şahıslarla görüşmelerinde gizliliği sağlamak için arayacağı kişinin telefon numarasını çeşitli şifreleme metotları kullanarak kaydetmesi,
  • Aramaların tek taraflı ve kısa süreli olması veya sadece çağrıdan ibaret bulunması,
  • Aranan askerlerin genellikle rütbelerinin ve bağlı bulunduğu kuvvetlerin denk olması,
  • Aramanın mesai saatleri dışında yapılması,
  • Sorumlu şahsın, hedeflerin kaybolmasını sağlamak amacıyla askeri personeli aradıktan sonra tedbir amaçlı ilgisiz ve alakasız kişileri de ankesörle araması,
  • Aramanın 15 gün, ayda veya 2 ayda bir kez olmak üzere periyodik olması,
  • Mahrem imamın sorumlusu olduğu asker şahıs veya şahıslarla aynı ilde ikamet etmesi ve aynı ildeki sabit hatlarla iletişim kurması,
  • Aranan asker şahısların hatların takılı bulunduğu cihazların toplantı yerine götürülmemesi veya götürülse bile kapalı tutulması.

 

KAYNAK: SABAH

Kategoriler